Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, şi cel al Kosovo, Hashim Thaci, au încheiat fără progrese discuţiile comune

Inquam Photos/Octav Ganea
Aleksandar Vucic

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, şi cel al Kosovo, Hashim Thaci, au încheiat fără progrese discuţiile purtate vineri, cu medierea Uniunii Europene, pentru normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina, transmite dpa.

Scopul întâlnirii, prima din ultimele şapte luni, a fost impulsionarea celor două părţi pentru a pune în aplicare acordurile încheiate şi a continua să construiască relaţii, la un deceniu după ce fosta provincie majoritar albaneză şi-a declarat unilateral independenţa de Belgrad, scrie agerpres.ro.

Într-o declaraţie pentru postul de televiziune Pink din Serbia, Vucic a acuzat vineri seară Pristina că blochează implementarea părţii care îi revine din acordul din 2013 privind drepturile speciale pentru localităţile din Kosovo cu populaţie majoritar sârbă, preşedintele indicând însă şi spre Uniunea Europeană.

'După aproape 1.800 de zile, cele şase puncte (privind localităţile sârbe) rămân neatinse. Vina nu poate fi doar a albanezilor; UE a semnat şi ea', a declarat Vucic.

De cealaltă parte, Kosovo acuză Serbia că tergiversează punerea în aplicare a unui acord privind energia şi eliminarea barierelor în oraşul divizat Mitrovica.

Discuţiile la nivel tehnic care au precedat întâlnirea de vineri s-au încheiat, de asemenea, fără niciun progres.

Normalizarea relaţiilor dintre Serbia şi Kosovo este o condiţie pusă de Uniunea Europeană pentru continuarea parcursului acestora spre aderarea la blocul comunitar.

După întâlnirea de vineri, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat că, cu acest prilej, a 'subliniat importanţa pe care UE o acordă punerii în aplicare depline a tuturor acordurilor existente'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.