Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Societății Române de ATI: 'Asistăm la o apocalipsă a nevaccinaților'. Bubenek condamnă în termeni duri situația certificatelor Covid false

inquamFOTO/George Calin
serban bubenek

Prof. Dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a declarat, astăzi, la Realitatea PLUS, că în prezent, "față de ce știam până în ianuarie, martie, asistăm la o apocalispsă a nevaccinaților". Medicul a tras un semnal de alarmă legat de amploare valul 4, comparativ cu valurile precedente, subliniind rata de mortalitate ridicată în rândul persoanelor infectate cu COVID-19.

Referitor la presiunea uriașă la care sunt suspuse spitale, în speță secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), medicul a precizat că situația poate fi comparată "cu ce se petrece în Iad, în care toată lumea aleargă și foarte puțini reușesc să își facă datoria cum trebuie".

"Astăzi, în ATI, un medic îngrijește de 4-5 ori mai mulți pacienți. În mod normal, raportul ideal ar fi de 1/1, cel mult 1/2. Astăzi, această proporție ajunge și la 1/20.

Dincolo de 1400 de pacienți în ATI vom asista, pe lângă fenomenul de burn out, și la scăderea calității actului medical. Același lucru se petrece nu dar la nivelul medicilor (...), ci și al asistentelor medicale, care și-au crescut volumul chiar și la 70%, dar și la personalul auxiliar", a afirmat profeosrul Serban Bubenek.

Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a subliniat că România se află "într-o situație nemaintâlnită". "Problema nu rezidă doar în nevaccianți. Cea mai mare problemă se translatează către pacienții cu urgență nonCovid care vin la spital. Suntem la limita de sus atât în ceea ce privește urgențele cardiace sau vasculare cât și cu cei cu boala Covid, dar și care nu au boală Covid.

Trebuie să stăm cu pacienții în sălile de operație pentru a avea rezultatele PCR ca să știm unde am putea duce pacientul când se eliberează un pat. În marea majoritate, operațiile nonurgente s-au amânat în majoritatea spitalelor, dar asta nu înseamnă cu nu apar accidente, apendicită, periotonită (...). Toți acești români au nevoie de îngrijire de specialitate și își găsesc din ce în ce mai greu loc în salile de operație sau ATI", a arătat medicul.

Referitor la situația certificatelor Covid false, medicul a transmis un mesaj extrem de ferm: "Nu fac altceva decât să își semneze o condamnare cel puțin la o boală grea, dacă nu cumva la moarte. Mortalitatea la nevaccinați în ATI e de 60%. Ei ajung prea târziu la spital, mulți refuză să ajungă (la spital - n.r) și nu fac altceva decât singuri să își diminueze șansele de a trăi sănătos, de a-și crește copiii și a-și împlini țelurile în viață. Mi se pare de neconceput ca cineva să își dorească să își falsifice un astfel de certificat".

Autoritățile au anunțat, astăzi, noile date ale infectărilor cu coronavirus. La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost raportate 13.197 de noi infectări. De asemenea, au fost raportate 415 decese, dintre care 2 anterioare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.