Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Taiwanului acuză China că profită de democraţia ţării ei pentru a se amesteca în politica ei şi în societate

china si taiwan

Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a acuzat marţi China că profită de democraţia ţării ei pentru a se amesteca în politica ei şi în societate, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Astfel de ingerinţe din partea Beijingului sunt "una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă insula", a declarat Tsai în discursul ei de Anul Nou. 

Alegerile locale din noiembrie, în care formaţiunea ei Partidul democratic progresist (DPP) a fost învins detaşat, arată cum au evaluat taiwanezii prestaţia partidului ei, a spus Tsai. 

"Totuşi, asta nu înseamnă că poporul taiwanez intenţionează să renunţe la suveranitatea noastră ori să facă concesii privind autonomia", a adăugat ea. 

Tsai Ing-wen a demisionat din funcţia de preşedinte al formaţiunii DPP după ce aceasta a câştigat numai şase din 22 de alegeri locale, în timp ce Partidul naţionalist chinez (KMT), prietenos cu Beijingul, a câştigat scrutinele din 15 oraşe şi districte. 

"În Taiwan, oamenii au fost serios deranjaţi de ştirile şi dezinformarea provenite din China, care au devenit copleşitoare", a spus Tsai, precizând că guvernul va veni în curând cu strategii pentru a le contracara.

Citește și: Ce va face Netanyahu dacă va fi pus sub acuzare

De asemenea, ea i-a criticat pe primarii aleşi pentru că au stabilit schimburi economice cu oraşe chineze. Acest lucru ar fi trebuit făcut "corespunzător, nu compulsiv", a spus ea. 

Aceste schimburi presupun ca autorităţile din Taiwan să accepte aşa-numitul Consens din 1992, care recunoaşte principiul unei singure China. 

Preşedinta taiwaneză a reiterat că Beijingul ar trebui să respecte angajamentul taiwanezilor pentru democraţie şi să restabilească comunicarea cu Taipeiul. China a tăiat orice comunicare oficială cu Taipeiul în iunie 2016, la o lună după ce Tsai a fost aleasă preşedintă. 

Taiwan are propriul guvern din 1949, când naţionaliştii chinezi au fugit aici după ce au pierdut războiul civil cu comuniştii. Beijingul consideră însă această democraţie care se guvernează singură parte a teritoriului său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.