Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni Rusiei 'să-şi asume obligaţiile' în provincia siriană Idlib, unde mai mulţi soldaţi turci au fost ucişi

Free Syrian Army soldiers in Idlib

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut luni Rusiei "să-şi asume obligaţiile" în provincia siriană Idlib, unde mai mulţi soldaţi turci au fost ucişi într-un bombardament al regimului Bashar al-Assad, sprijinit de Moscova, informează AFP, potrivit AGERPRES.

"Sperăm că fiecare îşi va asuma obligaţiile sale în cadrul acordurilor de la Astana şi Soci" care urmăresc să facă să înceteze luptele în Siria şi ale căror principali semnatari sunt Moscova şi Ankara, a declarat Erdogan în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev.

În noaptea de duminică spre luni, cinci militari şi trei civili turci au fost ucişi de bombardamente ale regimului sirian în regiunea Idlib, unde Ankara a instituit mai multe posturi de observare în cadrul unui acord între Turcia şi Rusia.

Citește și: Epidemia de coronavirus închide economia Chinei pentru restul lumii - Wall Street Journal

Drept răspuns, Turcia a bombardat poziţii ale regimului sirian, ucigând cel puţin 13 soldaţi, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului OSDO, o organizaţie neguvernamentală.

"Am spus:'Aşa ceva nu se mai poate' şi am dat o ripostă potrivită. Fie că sunt bombardamente aeriene sau de artilerie, îi facem să plătească preţul cu hotărâre şi vom continua să o facem", a declarat Erdogan.

În pofida acordurilor de la Astana şi Soci destinate să pună capăt luptelor, regimul sirian, sprijinit de aviaţia rus, şi-a intensificat de mai multe săptămâni ofensiva asupra Idlib, ultimul bastion aflat sub controlul jihadiştilor şi rebelilor în Siria.

Erdogan a afirmat că aproape un milion de persoane şi-au părăsit casele din cauza violenţelor şi "se îndreaptă spre frontiera turcă".

Situaţia de la Idlib a tensionat raporturile dintre Ankara şi Moscova, care şi-au întărit din 2016 cooperarea în dosarul sirian, chiar dacă susţin tabere opuse.

În pofida apropierii lor, Turcia şi Rusia se opun în mai multe dosare, în special anexarea Crimeii de către Moscova.

Citește și: Problemele Boeing BUBUIE și în curtea Ryanair: 200 de milioane de pasageri ar putea rămâne la sol!

În cursul vizitei sale în Ucraina luni, Erdogan a reiterat de altfel că Turcia "nu recunoaşte anexarea ilegală a Crimeii".

Semn că totuşi dialogul nu este întrerupt, şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu şi omologul său rus Serghei Lavrov au discutat luni la telefon.

Cei doi responsabili au "examinat în detaliu cursul reglementării siriene, acordând o atenţie specială situaţiei în zona de dezescaladare din Idlib", a indicat Ministerul de Externe rus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.