Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, vrea un program pe 10 ani pentru a consolida statutul limbii ucrainene

Petro Poroşenko

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi-a anunţat - vineri, în cadrul festivităţilor cu ocazia decernării premiului Taras Şevcenco - intenţia de a semna un decret privind dezvoltarea unui program pe zece ani pentru înrădăcinarea şi consolidarea statutului limbii ucrainene ca limbă de stat, relatează publicaţia Ukrainska Pravda. "Mulţi mi s-au adresat în ultimul timp cerând să declar 2019 anul limbii ucrainene. Vă spun direct: nu vreau să fac asta. Pentru că un an nu este suficient. Şi anul următor ce vom face ? Vom uita de limba ucraineană? ", a afirmat Petro Poroşenko, anunţă Agerpres.

"În viitorul apropiat, voi semna un decret privind dezvoltarea unui program pe 10 ani pentru înrădăcinarea şi consolidarea statutului limbii ucrainene materne ca limbă de stat. Ne aşteaptă un deceniu de consolidare a limbii ucrainene, în care schimbările pozitive trebuie să devină ireversibile - subliniez, ireversibile - în Ucraina", a insistat el.

De asemenea, preşedintele ucrainean a menţionat că noua Lege a educaţiei va ajuta minorităţile naţionale să stăpânească mai bine limba de stat, conform portalului Gordonua.com.

"Vreau să accentuez că noua Lege a educaţiei va duce la o îmbunătăţire semnificativă a condiţiilor de studiere a limbii de stat de către reprezentanţii minorităţilor naţionale", a afirmat şeful statului ucrainean, potrivit căruia Kievul îşi va susţine cu fermitate poziţia sa în dialogul cu vecinii, pentru că trebuie să asculte şi părerea partenerilor internaţionali, a Comisiei de la Veneţia şi, cel mai important, pe cea a minorităţilor.

"Suntem deschişi pentru o discuţie francă, pentru dialog. Şi este corect: dacă am ales calea europeană ... atunci trebuie să acţionăm într-un mod european şi trebuie să ascultam vocea structurilor europene", a mai spus el.

După adoptarea de către parlamentul ucrainean a noii Legi a educaţiei la 5 septembrie, care a extins utilizarea limbii ucrainene în instituţiile de învăţământ, Ungaria şi o serie de alte ţări şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul minorităţilor naţionale din Ucraina, notează Gordonua.com. România a luat de asemenea poziţie în chestiunea Legii educaţiei din Ucraina, care restricţionează învăţământul în şcolile cu predare în limba română.

Sub presiunea ţărilor vecine, Kievul a trimis textul respectiv la Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei.

Comisia nu a insistat asupra modificării controversatului Art.7 al noii legi, conform căruia sistemul de educaţie din Ucraina se desfăşoară doar în limba de stat (ucraineana), iar materiile care se predau în prezent în şcoli în limba minorităţilor urmează să fie predate în limba ucraineană, dar a recomandat Ucrainei să ia măsuri pentru a preveni discriminarea limbilor minorităţilor naţionale, potrivit canalului media citat.

Uniunea Europeană a declarat că Kievul ar trebui să ţină seama de recomandările Comisiei de la Veneţia.

La 14 februarie guvernul ucrainean a trimis parlamentului un proiect de lege în care recomandă prelungirea perioadei de tranziţie pentru implementarea articolului 7 din noua Lege a educaţiei, care afectează minorităţile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.