Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Ungariei a depus jurământul pentru un nou mandat de cinci ani

Daily News Hungary
 Janos Ader

Preşedintele ungar Janos Ader a depus luni jurământul pentru un nou mandat de cinci ani, la aproape două luni după realegerea sa de către forul legislativ, la 13 martie, transmite MTI. Şeful statului a avertizat în alocuţiunea de inaugurare susţinută în Parlament asupra "deteriorării dramatice a discursului public" din Ungaria. "Dacă vom continua astfel, vom distruge tot ce am construit din 1990. Totul va fi pus sub semnul întrebării, toate acordurile vor fi neglijate şi toate frontierele încălcate", a subliniat Ader.

El a menţionat că alegerile legislative care au loc anul viitor în Ungaria se apropie, iar "alegătorii nu vor dori, cu siguranţă, să stea pe buza unui vulcan în erupţie" şi de aceea este nevoie de un consens asupra faptului că "suntem cu toţii cetăţeni ai Europei, aparţinem naţiunii ungare şi ne dori o viaţă decentă, cinstită şi paşnică".

Preşedintele ungar a evocat în discursul său şi apartenenţa Ungariei la Uniunea Europeană, evocând aşa-zisul 'Compromis din 1867' prin care s-a format monarhia duală austro-ungară şi când Ferenc Deak, şeful delegaţiei ungare, a subliniat că drepturile constituţionale ale Ungariei nu trebuie să fie limitate mai mult decât este necesar pentru a asigura stabilitatea imperiului austriac, notează MTI. Acelaşi lucru se poate aplica şi acum, înlocuind imperiul habsburgic cu Uniunea Europeană, a precizat Janos Ader.

Şeful statului ungar a mai făcut apel, între altele, în discursul său la "solidaritate" faţă de cei persecutaţi din motive religioase sau etnice sau "din cauza originilor", conform Agerpres. În Ungaria, rolul preşedintelui este în mare parte unul ceremonial, dar şeful statului este comandantul forţelor armate şi are dreptul de a retrimite legi în Parlament sau la Curtea constituţională şi de asemenea poate acorda amnistie deţinuţilor. Născut în 1959, Ader, absolvent de drept, a fost vicepreşedinte al Parlamentului şi până în 2012 a fost membru al Parlamentului European.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.