Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedinţii Ucrainei, Poloniei şi Lituaniei se vor întâlni la un summit la Kiev pe teme de securitate

Agerpres.ro
Ucraina militari trupe ruse

Preşedinţii Ucrainei, Volodimir Zelenski, Poloniei, Andrej Duda, şi Lituaniei, Gitanas Nauseda, se vor întâlni luni la un summit la Kiev pentru a aborda chestiuni de securitate şi cooperare regională în contextul tensiunilor generate de concentrarea de trupe ruse în apropierea frontierelor ucrainene, relatează agenţia EFE.

Într-o postare pe Twitter, Zelenski a subliniat că acesta va fi primul summit cu prezenţă în formatul Triunghiului de la Lublin, fondat de cele trei ţări în 2020 pentru a susţine aspiraţia Ucrainei de integrare în UE şi restabilirea integrităţii sale teritoriale.

''Apreciez această dovadă de solidaritate şi sprijin! Vom aprofunda împreună asociaţia strategică Ucraina-Lituania-Polonia'', a adăugat preşedintele ucrainean.

La rândul său, şeful biroului de politică internaţională al preşedinţiei poloneze, Jakub Kumoch, a scris pe aceeaşi reţea de socializare că ''vizita preşedinţilor Poloniei şi Lituaniei este de asemenea o dovadă de sprijin pentru Ucraina în faţa presiunii şi provocărilor din partea Rusiei'', potrivit Agerpres.ro.

''Ambele ţări sprijină integrarea euroatlantică a Ucrainei'', a adăugat oficialul polonez, care a mai menţionat că la summitul de luni cei trei şefi de stat ''vor aborda situaţia privind securitatea regională''.

Comasarea unor importante forţe militare ruse în apropierea graniţei cu Ucraina provoacă temeri privind o posibilă pregătire a unei ofensive militare. Rusia neagă astfel de intenţii, dar a cerut NATO să revoce angajamentul formulat în anul 2008 către Ucraina şi Georgia, conform căruia, într-o zi, aceste două ţări vor deveni membre ale Alianţei, şi, de asemenea, să promită Rusiei că nu va desfăşura în ţările din apropierea sa arme care pot ameninţa securitatea acesteia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi negocieri "imediate" cu NATO şi SUA privind garanţiile pe care trebuie să le primească Rusia pentru securitatea sa, pe fondul tensiunilor cu Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.