Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președinții Ucrainei și Serbiei s-au întâlnit la Atena și au avut discuții 'bune și deschise'

news.ro
zelenski

Preşedinţii ucrainean Volodimir Zelenski şi sârb Aleksandar Vucic au purtat discuţii marţi la Atena, pe care ambii lideri le-au descris drept "bune" şi "deschise", relatează Reuters, care citează postări în acest sens ale celor doi pe reţelele de socializare.

Serbia a condamnat în repetate rânduri invadarea Ucrainei de către Rusia la Naţiunile Unite şi alte foruri internaţionale, dar nu a impus sancţiuni Moscovei, aminteşte Reuters, conform agerpres.

De asemenea, ea menţine cooperarea comercială şi militară cu aliatul său tradiţional slav şi creştin ortodox, în timp ce încearcă să adere la Uniunea Europeană.

În aprilie, documente clasificate scurse de la Pentagon au arătat că Serbia a fost de acord să furnizeze arme şi muniţii Kievului sau să le trimită în Ucraina.

Vucic a spus că Serbia nu a vândut niciodată arme sau muniţie Ucrainei sau Rusiei, deşi armament sârbesc ar fi putut ajunge pe câmpul de luptă prin terţe ţări.

"O întâlnire deschisă, sinceră şi fructuoasă cu preşedintele Serbiei", a scris Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram sub o fotografie cu cei doi lideri dându-şi mâna.

El a oferit doar câteva detalii, dar a adăugat: "Conversaţie bună despre respectarea Cartei ONU şi inviolabilitatea frontierelor (...). Asupra viitorului comun al naţiunilor noastre în casa europeană comună. Asupra dezvoltării relaţiilor noastre, asta este în interesul nostru reciproc".

Într-o postare pe Instagram, Vucic a afirmat că a avut o convorbire "bună şi deschisă" cu Zelenski pe probleme care au inclus şi subiectul integrităţii teritoriale a ambelor ţări.

Ucraina nu recunoaşte Kosovo, care şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Serbia în 2008. În schimb, Belgradul nu a recunoscut anexarea de către Rusia a unor părţi ale Ucrainei pe care le ocupă, aminteşte Reuters.

"Am abordat evoluţiile din Ucraina şi Kosovo şi am subliniat încă o dată că Serbia respectă integritatea teritorială a Ucrainei", a scris Vucic.

Ambii lideri, care s-au aflat la Atena la o reuniune a liderilor din Balcani găzduită de Grecia, au exprimat cuvinte de sprijin pentru cererile ţărilor lor de a adera la UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.