Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presiuni mari asupra Primăriei Capitalei. Se cer milioane de EURO dintr-un buget ciuruit în plin an electoral

facebook.com
creante strategii

În plină criză sanitară și cu 2 luni înainte de alegerile locale, perioadă în care politicienii sunt preocupați de combinații și strategii electorale, și mai puțin de interesul alegătorilor, asupra Primăriei Capitalei se fac presiuni uriașe, din partea unor creditori, pentru recuperarea unor datorii istorice, acumulate în urma unor acte administrative emise de foștii primari Traian Băsescu și Adriean Videanu.

Vezi și: INSP, raport privind evoluția pandemiei de coronavirus: unde se înregistrează cele mai multe cazuri

Este cazul omului de afaceri Costică Costanda care, fără să țină cont de greutățile majore al acestei perioade și trecând peste înțelegerea cu oficialii municipalității, amenință să blocheze conturile Primăriei Generale

Miza: omul de afaceri vrea să pună mâna pe Satul Francez, cartierul exclusivist de vile din nordul Capitalei, unde chiriile ar putea ajunge la sume considerabile. Funcționarii primăriei trăiesc zilnic un coșmar, fiind presați de diverși intermediari pentru a da curs cu celeritate cererilor din ce în ce mai pretențioase ale omului de afaceri.

În condițiile în care bugetul Primăriei Capitalei a fost masacrat, nu doar tăiat  în ultimii 3 ani, datoria către Costică Constanda reprezintă 20% din bugetul pe un an al Municipiului București

Așa cum bine se știe, omul de afaceri a câștigat în urmă cu un an la Înalta Curte procesul cu Primăria Capitalei, în urma căruia acesta ar urma să primească 115 milioane de euro, dintre care 69 milioane euro costul terenului, restul reprezentând dobânzi și sume accesorii. După ce a câștigat procesul, reprezentanții Primăriei Capitalei au început discuțiile cu Costică Constanda, acesta solicitând în decembrie 2019, plata sumei de 17 milioane de euro în 3 rate, iar diferența să fie acoperită cu 7.000 de mp din Satul Francez și posibilitatea de a închiria 5 case din acest complex al municipalității.

Vezi și: Liberalii cedează în fața pretențiilor USR - Schimbare de planuri în Capitală (surse)

Potrivit înțelegerii, omul de afaceri și-a primit cele 3 tranșe de bani, iar pentru celelalte cerințe, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a solicitat acordul consilierilor generali.

La ultima ședință a Consiliului General al Municipiului București, din data de 15 iulie 2020, consilierii nu și-au dat acordul pentru înțelegerea dintre Primăria Capitalei și omul de afaceri Costică Constanda prin care municipalitatea renunța la o bucată din Satul Francez de pe Șoseaua Nordului, pentru a scăpa de o parte din datorie. Proiectul avea nevoie de un vot de două treimi, iar fără votul opoziției nu putea trece. Fix în ziua în care consilierii generali refuzau parafarea înțelegerii, omul de afaceri trimitea către municipalitate alte pretenții. Nu mai dorește 7.000 de mp și închirierea a 5 case, ci toate casele și 14.000 mp din cartierul rezidențial aflat în proprietatea Primăriei. Așa că omul de afaceri Costică Constanda amenință din nou Primăria Capitalei cu blocarea conturilor. Ultima cerință a omului de afaceri confirmă practic zvonurile potrivit cărora acesta dorește, de fapt, să obțină Cartierul Francez în întregime.

Așa cum se știe, povestea începe în urmă cu aproape 20 de ani, când omul de afaceri cumpără de la familia Lincaru, foștii proprietari, dreptul litigios asupra a 3,3 hectare de teren aflat sub Satul Francez. În 2001, a câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra terenului. Traian Băsescu, la vremea respectivă primar general al Capitalei, a hotărât să păstreze Satul Francez și i-a oferit lui Constanda, la schimb, în baza Legii 10/2001, 3,3 hectare în Parcul Bordei. Constanda a vrut să construiască acolo clădiri de locuințe, dar municipalitatea s-a opus fiindcă era spațiu verde. Omul de afaceri s-a considerat nedreptățit și s-a adresat instanței. Judecătorii i-au dat dreptate, obligând Consiliul General al Municipiului București să-i aprobe blocuri de 5 etaje în Parcul Bordei și să-i plătească despăgubiri de 18 milioane de euro. La această suma s-au mai adăugat penalități de circa 12 milioane de euro, suma ajungând la aproape 30 de milioane de euro. Ca să nu plătească acești bani, iar Bordeiul să rămână parc, în 2008, primarul Capitalei la vremea respectivă, Adriean Videanu, și omul de afaceri Costică Constanda au semnat un contract prin care omul de afaceri Costică Constanda a renunțat la terenul din Parcul Bordei și a primit la schimb o suprafață identică în Satul Francez. În contractul de schimb, Consiliul General al Municipiului București se obligă să-i aprobe lui Constanda, în Satul Francez, un Plan Urbanistic Zonal care îi permitea să construiască blocuri de 5 etaje. Plan Urbanistic Zonal nu a fost aprobat în timp util, ci abia în decembrie 2010, iar între timp Costică Constanda a dat deja în judecată Primăria Capitalei și a cerut daunele aferente.

Un alt creditor care pune presiune pe bugetul municipalității este Vasile Creștin, care are de recuperat, potrivit hotărârilor judecătorești, suma de 26 de milioane de euro. Potrivit înțelegerii făcute cu Primăria Capitalei, plata se face eșalonat, lunar, până la sfârșitul anului 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.