Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prestigios studiu internațional spulberă ideea elevilor români geniali

Au fost lansate public primele date din studiu PISA 2015. Și nu arată bine.

PISA (Programul pentru Evaluarea Internațională a Studenților) este un proiect desfășurat pe parcursul mai multor ani e către OECD pentru a măsura performanța reală a studenților și elevilor. Acum avem datele și România, după cum ne așteptam din valurile anterioare ale studiului, nu arată bine. De ex, harta de mai jos arată cum stăm cu abilitatea de a citi (și înțelege) un text.

content-image

Lucrurile acestea nu sunt foarte noi. Dar ne-a atras atenția procentul elevilor de vârf (top performers.). Aceștia sunt definiți altfel:

„În domeniul disciplinelor școlare științifice, elevii vor putea folosi concepte științifice abstracte pentru a explica fenomene și evenimente nefamiliare. În matematică, ei sunt capabili de gândire și raționamente matematice avansate. In citire/ lectura ei pot identifica informație care cere localizarea și organizarea mai multor elemente de informație îngropată adânc într-un text sau grafic”

Graficul arata un număr mic de asemenea performeri în România.

content-image

Asta seamăna și cu percepția populara a scolii romanești (multa mediocritate dar și câteva elemente excepționale, olimpici internaționali, etc). Problema apare atunci când comparam cu media OECD.

content-image

Vedem cum performațe care la noi sunt considerate excepționale, sunt deja normale în tarile dezvoltate. Asta este de prost augur pentru viitorul țării. Într-o economie globala în care preluarea informației devine mai importantă decât prelucrarea materiei prime, riscăm să rămânem, în continuare, în urmă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.