Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prețul de cumpărare al gazului rusesc din Moldova va scădea cu 6% în februarie – Moldovagaz

Moldovagaz
Moldovagaz

Prețul de cumpărare al gazelor naturale de la Gazprom de către Moldova în februarie va fi de 354,34 dolari pe mia de metri cubi, a declarat Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, pe canalul său Telegram, scrie interfax.com.

„În luna februarie, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom PJSC către Republica Moldova, ținând cont de puterea calorică, va fi de 354,34 USD per mia de metri

cubi. În ianuarie, această cifră era de 378,1 USD. Întregul gaz de la Gazprom va fi folosit pentru SRL Tiraspoltransgaz [în Transnistria]”, se spune în postare.

Aceasta reprezintă o scădere a prețului cu 6,3% în februarie.

Republica Moldova nu a consumat gaze furnizate de Gazprom din decembrie 2022

Gazul este furnizat Centralei Electrice Raionale de Stat Pridnestrovskaya pentru a genera energie electrică, care este apoi trimisă în Moldova.

Malul drept al Nistrului (Moldova propriu-zis; Transnistria ocupă malul stâng) achiziționează gaze pe piața spot atât pentru consumul curent, cât și pentru a crea rezerve pentru iarnă. Moldovagaz furnizează în prezent gaze furnizorilor de la Energocom, deținută de stat, care cumpără gaze de la comercianții europeni.

Până la începutul sezonului de încălzire, Energocom a creat rezerve de peste 600 milioane metri cubi, care ar trebui să fie suficiente pentru malul drept al Nistrului până în aprilie 2024. În prezent, mai sunt aproximativ 300 milioane metri cubi de gaz în rezervă.

La începutul acestei săptămâni, Vadim Ceban nu a exclus ca de la 1 mai să poată fi folosite gaze de la Gazprom pentru malul drept al Nistrului. Acest lucru se datorează faptului că regiunea transnistreană nu poate folosi tot gazul de la Gazprom în perioadele de vreme caldă, iar prețul așteptat ar fi mai mic decât prețul pieței.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.