Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut în octombrie, pentru a doua lună consecutiv, pe fondul livrărilor ample pe plan mondial, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr, scrie Agerpres.
În octombrie, acest indice s-a situat la o medie de 126,4 puncte, comparativ cu o valoare revizuită de 128,5 de puncte înregistrată în septembrie. Per total, acest indice este uşor mai scăzut faţă de octombrie 2024, dar cu 21,1% sub maximumul istoric atins în luna martie 2022.
Datele FAO arată că preţurile la zahăr au scăzut cu 5,3% în octombrie, atingând cel mai redus nivel din decembrie 2020, pe fondul prognozelor referitoare la o producţie de zahăr peste aşteptări în Brazilia, India şi Thailanda şi al scăderii cotaţiilor la ţiţei.
Şi preţurile produselor lactate au coborât cu 3,4% luna trecută, în urma scăderii cotaţiilor la unt şi lapte praf, datorită disponibilităţii ridicate de export din Uniunea Europeană şi Noua Zeelandă.
Creşterea preţurilor la carne s-a atenuat luna trecută la 2%, după opt luni de avans consecutiv, pe fondul declinului preţurilor la carnea de porc şi de pasăre, în timp ce a crescut preţul cărnii de bovine, în urma cererii solide pe plan global.
Preţurile la uleiurile vegetale au urcat cu 0,9% în octombrie, ajungând la cel mai ridicat nivel din iulie 2022.
Într-un raport separat, FAO şi-a revizuit estimările privind producţia mondială de cereale în 2025 până la nivelul record de 2,990 miliarde tone metrice, de la 2,971 miliarde tone cât estima anterior.
Potrivit FAO, producţia mondială de cereale din acest an va fi cu 4,4% mai mare decât în 2024, în urma unor creşteri record ale producţiei de porumb şi orez.






























Comentează