Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preturile de consum au crescut, la fel si inflatia. Ce produse s-au scumpit si cu cat

supermarket magazin

Institutul National de Statistca informeaza ca preturile de consum au crescut in mai fata de aprilei cu 0,5%. Rata inflatiei a crescut si ea de la 0,8% la 1,2%. Aceste cresteri s-ar datora scumpirii alimentelor cu 1,2% si a marfurilor nealimentare cu 0,8%.

"Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mari în medie cu 0,5%, în luna mai comparativ cu luna aprilie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), creşterea a fost de 0,6%", se arată într-un comunicat al INS.

Alimentele s-au scumpit în mai cu aproape 1%, iar mărfurile nealimentare şi serviciile au avut costuri majorate cu 0,3% fiecare.

Cartofii si fructele proaspete au inregistrat cele mai mari scumpiri, preturile lor crescand cu 13%. Scumpiri au mai inregistrat si fructele, conservele cu fructe - 6,94%, precum legumele şi conservele cu legume - 5,14%. În schimb s-au ieftinit ouăle cu 4% şi fasolea boabe şi alte leguminoase cu aproape 2,74%.

La mărfurile nealimentare, combustibilii au avut preţurile cu cea mai mare creştere, de 1,25%, urmaţi de încălţăminte, autoturisme şi piese de schimb, energie electrică, gaze şi încălzire centrală, fiecare categorie cu o scumpire de 0,3%.

Pentru servicii, tarifele au crescut cel mai mult la transportul aerian şi la telefonie, cu câte 0,66%.

Comparativ cu decembrie anul trecut, preţurile alimentelor au urcat cu 2,5%, ale mărfurilor nealimentare cu 1,55%, iar ale serviciilor cu 1%.

Rata anuală a inflaţiei s-a situat la 1,2%, măsurată prin IPC, şi la 1,3%, prin IAPC.

"Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2014 - mai 2015) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2013 - mai 2014), calculată pe baza IPC, este de 0,9%. Determinată pe baza IAPC, creşterea este de 1,1%", se spune în comunicatul citat de Mediafax.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.