Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prevederea care restricţionează dreptul de vot pentru cetăţenii care au viză de flotant trebuie eliminată (Expert Forum)

Inquam Photos / Octav Ganea
alegeri primari

Expert Forum consideră că prevederea referitoare la participarea la vot a alegătorilor care îşi stabilesc reşedinţa într-o localitate nouă cu mai puţin de 90 de zile înainte de data alegerilor locale din iunie 2020 trebuie eliminată pentru a nu complica procesul de votare pentru alegătorii care îşi schimbă reşedinţa.

"Expert Forum a luat la cunoştinţă introducerea în proiectul de lege pentru modificarea Legii 115/2015 a unei prevederi care are potenţialul de a îngreuna participarea la vot a alegătorilor care îşi stabilesc reşedinţa (viza de flotant) într-o localitate nouă cu mai puţin de 90 de zile înainte de data alegerilor locale din iunie 2020. Deşi apreciem elaborarea unui proiect legislativ care poate introduce votul în două tururi la alegerile locale şi susţinem că este un proiect esenţial pentru creşterea reprezentativităţii politice, credem că nu trebuie introduse bariere suplimentare într-un proces deja complicat pentru alegători", precizează un comunicat al Expert Forum transmis miercuri AGERPRES.

Expert Forum menţionează că, deşi motivul invocat în expunerea de motive este cel legat de posibilitatea apariţiei turismului electoral cu un timp scurt înaintea alegerilor, "datele adunate de EFOR înaintea alegerilor locale din 2016 arată că nu există un fenomen al migraţiei electorale care poate distorsiona semnificativ rezultatele într-un număr mare de localităţi".

EFOR apreciază că există câteva cazuri unde migraţia a fost mai mare comparativ cu perioada similară din 2015, dar numărul acestora nu justifică aceste măsuri restrictive.

Expert Forum susţine că articolul nu este clar şi nu este pus în acord cu restul Legii 115, menţionând că legea prevede că alegătorii cu reşedinţă pot solicita primarului înscrierea în Registrul Electoral cu până la 45 de zile înaintea alegerilor, pentru a vota pe liste permanente în circumscripţia respectivă şi nu este clar cum se vor aplica aceste prevederi concomitent.

"Susţinem că procedurile electorale şi de înregistrare pe listele electorale trebuie debirocratizate şi clarificate. Legea trebuie să faciliteze accesul unui număr cât mai mare de alegători să voteze, fără a ţine cont de termene restrictive pentru înscrierea pe listele electorale sau pentru stabilirea reşedinţei. Astfel, considerăm că articolul în cauză trebuie eliminat din propunerea legislativă, pentru a nu complica procesul de votare pentru alegătorii care îşi schimbă reşedinţa", mai precizează Expert Forum.

Guvernul Orban îşi va angaja răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Proiectul prevede şi că cetăţenii care dobândesc viza de flotant cu mai puţin de 90 de zile faţă de data alegerilor au dreptul de a vota în localitatea respectivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.