Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Previziune sumbră: Viitorul val COVID va face prăpăd în SUA, în lipsa unei noi finanțări - vaccinurile nu vor fi disponibile pentru toată lumea

Agerpres - Reuters
vaccinuri

Statele Unite vor fi nevoite să limiteze administrarea următoarei generaţii de vaccinuri pentru Covid-19 din această toamnă la persoanele cu cel mai mare risc de a se îmbolnăvi grav, dacă Congresul nu aprobă finanţarea pentru achiziţionarea noilor vaccinuri, potrivit unui oficial înalt al administraţiei Biden, citat de CNBC, scrie news.ro.

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a avertizat că SUA se va confrunta cu o creştere substanţială a infecţiilor cu Covid-19 în această toamnă, pe măsură ce imunitatea dată de vaccinurile actuale scade şi varianta Omicron se transformă în subvariante mai transmisibile.

SUA au nevoie de mai mulţi bani pentru vaccinuri, terapii şi teste de ultimă generaţie pentru a preveni transformarea infecţiilor în spitalizări şi decese, a spus oficialul.

Pfizer şi Moderna dezvoltă vaccinuri reproiectate, care vizează mutaţiile variantei Omicron, pentru a spori protecţia împotriva infecţiilor.

Vaccinurile actuale vizează încă tulpina de virus originală, care a apărut pentru prima dată în Wuhan, China, în 2019. Pe măsură ce virusul a evoluat în ultimii doi ani, vaccinurile au devenit mai puţin eficiente în prevenirea bolilor uşoare, deşi, în general, încă protejează împotriva bolilor severe.

Este aşteaptat ca Administraţia pentru Alimente şi Medicamente să ia o decizie până cel târziu la începutul verii dacă SUA ar trebui să treacă la vaccinurile reproiectate pentru o campanie de vaccinare de toamnă, comitetul său consultativ urmând să organizeze o întâlnire pe 28 iunie pentru a discuta problema.

Cu toate acestea, în prezent, SUA nu au suficienţi bani pentru a cumpăra noile vaccinuri pentru toţi americanii înainte de această toamnă, a spus oficialul.

Senatul SUA nu a reuşit până acum să adopte o finanţare suplimentară  de 10 miliarde de dolari pentru pentru vaccinuri, terapii şi testare legate de Covid-19, în ciuda faptului că liderul majorităţii din Senat Chuck Schumer, democrat din New York, şi senatorul Mitt Romney, republican din Utah, au încheiat un acord la începutul lunii aprilie.

Acordul de 10 miliarde de dolari din Senat reprezintă mai puţin de jumătate din suma de 22,5 miliarde de dolari solicitată iniţial de Casa Albă.

”Vom putea obţine câteva vaccinuri din noua generaţie, dar va fi o cantitate foarte limitată şi într-adevăr doar pentru persoanele cu cel mai mare risc, dar nu vor fi disponibile pentru toată lumea”, a spus oficialul.

Bătrânii şi persoanele cu sistem imunitar slab au cel mai mare risc de îmbolnăvire gravă de Covid-19.

Congresul trebuie să adopte finanţarea în următoarele câteva săptămâni pentru a se asigura că negocierile contractuale dintre guvernul federal şi producătorii de vaccinuri vor fi într-un stadiu avansat până în iulie, a spus oficialul. Cu toate acestea, republicanii din Senat au promis că vor bloca banii dacă Casa Albă nu reintroduce titlul 42, care a permis SUA să respingă solicitanţii de azil de la graniţele naţiunii în timpul pandemiei.

Chiar dacă banii vor veni, nu este clar dacă producătorii de vaccinuri vor putea produce suficiente vaccinuri pentru toamnă, având în vedere cât de scurt este termenul.

CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, a declarat săptămâna trecută pentru CNBC că orice companie de biotehnologie are un termen strâns să aibă zeci de milioane de doze pregătite pentru toamnă, dacă nu comandă materiile prime şi nu începe producţia înainte de iulie.

”Dacă te uiţi la cronologie, nu cred că vreun producător va putea fi gata în august să ofere produsele”, a spus Bancel.

Ultimul contract al guvernului SUA pentru vaccinuri împotriva Covid-19 cu Moderna s-a încheiat în aprilie. CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat săptămâna trecută că gigantul farmaceutic ar fi gata să înceapă să producă doze de vaccin de generaţia următoare de îndată ce va primi îndrumări de la FDA.

De asemenea, SUA au nevoie de mai mulţi bani pentru testare, pentru a se asigura că naţiunea are suficientă capacitate pentru toamnă, a spus oficialul administraţiei, avertizând că producătorii interni închid acum liniile de producţie.

Fără finanţare, SUA ar depinde de producătorii de teste din alte ţări, în special China, a spus oficialul.

”Va fi o toamnă şi o iarnă destul de grea dacă Congresul va abdica de la responsabilităţi şi nu va oferi finanţare pentru poporul american. Vom face tot ce putem, dar la sfârşitul zilei, mâinile noastre vor fi legate”, a spus oficialul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.