Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Previziuni cutremurătoare pentru zona euro: Șeful fondului de investiţii Blackstone a dat 'cărțile pe față'

zona euro

Zona euro riscă să intre într-o perioadă de stagnare economică prelungită de tipul celei traversate de Japonia pe parcursul mai multor decenii, dacă guvernele nu vor oferi măsuri de stimulare fiscală, a avertizat directorul general al fondului de investiţii Blackstone, Stephen Schwarzman, la CNBC, potrivit news.ro.

Vorbind luni la emisiunea ”Squawk Box Europe” de la televiziunea CNBC, Schwarzman a susţinut criticile venite din partea unor directori de bănci mari, cele mai recente exprimate de directorul general al Societe Generale, Frederic Oudea, referitoare la dobânzile negative.

Oudea a declarat pentru Financial Times că programul de achiziţii de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene (BCE) va susţine instituţiile financiare care au probleme, dar va împiedica în acelaşi timp consolidarea din sectorul bancar european.

BCE a decis recent lansarea unui program substanţial de relaxare cantitativă prin achiziţii de obligaţiuni şi reducerea dobânzii de referinţă cu 0,1 puncte procentuale, la -0,5%, un nou minim record.

Schwarzman a afirmat la CNBC că dobânzile negative din Europa fac tot mai dificil pentru instituţiile financiare, cum ar fi companiile de asigurări şi cele de depozite, să realizeze câştiguri.

Într-o încercare a de atenua o parte din presiunea generată de dobânzile negative asupra bilanţurilor băncilor, BCE a introdus un sistem în două viteze, o măsură incurajată de bănci europene mari.

AUTODENUNȚ INCREDIBIL al mamei Luizei Melencu: A povestit cum își trecea ILEGAL granița cele două fiice

“Motivul important este că instituţiile resepctive nu câştigă bani, nu îşi pot mări capitalul. Dacă nu îşi pot mări capitalul, atunci nu pot acorda mai multe împrumuturi oamenilor şi companiilor. Dacă nu poţi acorda împrumuturi, nu se dezvoltă economia. Este nevoie de creşterea creditării pentru a creşte economia ”, a spus şeful Blackstone.

Schwarzman a sugerat că în Europa dobânzile negative par să fie considerare un panaceu, dar a argumentat că economia zonei euro ajunge într-un punct în care măsurile de stimulare sunt necesare, în special în Germania.

”Alternativa este ceea ce a făcut Japonia timp de 25 de ani. Parctic nu s-a dezvoltat, a îngheţat. Acest lucru se poate întâmpla, nu este un lucru bun nici pentru oameni. Uneori trăim într-o lume în care toate alternativele sunt proaste şi cred că vedem acest lucru acum”, a spus acesta.

În ultimele luni au fost recunoscute pe scară largă comparaţiile dintre actualul climat economic din Europa şi Japonia. Aşa-numita ”japonizare” din zona euro se referă la posibilitatea repetării ”deceniilor pierdute” din Japonia, sub forma creşterii scăzute şi a unei uşoare deflaţii.

”Japonia a experimentat diferite forme de relaxare cantitativă, dobânzi zero şi dobânzi negative, începând din 1982, dar fără prea multe dovezi că au avut efect în economie”, a spus un analist al VTB Capital, Neil McKinnon, într-o notă publicată după anunţul BCE referitor la noul pachet de stimulare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.