Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Previziuni sumbre lansate de Fondul Monetar Internațional: inflația ridică numeroase incertitudini

capital.ro
FMI, Fondul Monetar Internațional

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a menţinut, marţi, estimarea privind o creştere economică de 6% la nivel mondial în anul 2021, dar a redus aşteptările în statele emergente şi a atras atenţia asupra riscurilor generate de creşterea inflaţiei, informează Mediafax.

În raportul privind "Perspectivele Economice Globale", Fondul Monetar Internaţional estimează că valoarea Produsului Intern Brut (PIB) va avea o creştere de 6% la nivel mondial în 2021, după scăderea de 3,2% înregistrată în 2020 din cauza restricţiilor impuse în pandemie.

Ţările dezvoltate vor înregistra o creştere de 5,6% în 2021 (în plus faţă de estimarea din aprilie, care era de 5,1%). În schimb, estimările în ţările emergente au fost reduse la 6,3%, de la nivelul de 6,7%, estimat în aprilie, în contextul accesului diferenţiat la vaccinuri, conform agenţiei Associated Press. Ţările dezvoltate au o rată de vaccinare anticoronavirus de 40%, în timp ce naţiunile emergente şi cele aflate în dezvoltare au o rată de vaccinare de 11%.

Zona euro ar urma să aibă o creştere economică de 4,6% anul acesta, faţă de scăderea de 6,5% din 2020. Statele Unite ar urma să înregistreze o creştere economică de 7% în 2021, după o scădere de 3,5% în 2020.

Vezi și: FMI anunţă reforma creditării pentru țările sărace

China, a doua economie a lumii după SUA, ar urma să aibă o creştere economică de 8,1% în 2021, estimările FMI fiind în scădere în contextul în care Administraţia de la Beijing a redus cuantumul bugetului şi investiţiile. Potrivit FMI, India ar urma să înregistreze o creştere economică de 9,5% în 2021 (în scădere faţă de estimarea de 12,5%, din aprilie).

"Relansarea economică mondială nu este garantată până când pandemia nu va fi învinsă la nivel global", a explicat Gita Gopinath, economist-şef la Fondul Monetar Internaţional.

Experţii FMI avertizează că orice creştere semnificativă a inflaţiei va forţa băncile centrale să majoreze dobânzile de referinţă, ameninţând creşterea economică pe plan mondial. Inflaţia ar urma să revină la nivelul anterior crizei pandemiei anul viitor.

Vezi și: Banca centrală a Chinei citează criptomonedele ca fiind un impuls pentru crearea yuanului digital

Germania ar urma să aibă o creştere economică de 3,6% anul acesta, iar Franţa de 5,8%. Economia Japoniei ar urma să înregistreze o creştere de 2,8% în 2021, iar cea a Marii Britanii de 7%.

Pentru anul 2022, Fondul Monetar Internaţional estimează că valoarea PIB-ului mondial va creşte cu 4,9%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.