Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PREVIZIUNILE membrilor echipei STIRIPESURSE.RO - PoliticScan

stanford.com
analiza

Membrii echipei STIRIPESURSE.RO - PoliticScan și-au spus părerea cu privire la scrutinul din 5 iunie a.c. Florin Pușcas, Cristi Șelaru, Lucian Negrea, Cristian Hrițuc, Sebastian Lăzăroiu și Iosif Buble încearcă în câteva paragrafe să determine cum va arăta votul de mâine și mai ales cine vor fi câștigătorii și învinșii.

Iată previziunile:

Florin Pușcaș, director editorial STIRIPESURSE.RO

Marele perdant al alegerilor locale va fi PNL, care va obţine 30-35% la nivel naţional, deci o scădere cu 10-15% faţă de începutul anului 2015. Dincolo de greşelile care au dus aici, liberalii vor fi exemplificarea perfectă a proverbului „Cum îţi aşterni, aşa vei dormi”: au implementat votul într-un singur tur (vechiul PDL) şi l-au acceptat ulterior (vechiul PNL), au susţinut alegerea indirectă a preşedinţilor de consilii judeţene.

Singurii liberali avantajaţi de sistemul de vot vor fi primarii în funcţie (cei care au susţinut sistemul chiar şi când partidul le spunea altfel) şi unii candidaţi la primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ (vezi prognoza stiripesurse-politicscan). În rest, pe votul politic, PNL se va pomeni într-o situaţie deloc plăcută: lăsaţi în opoziţie în majoritatea consiliilor locale şi judeţene. Chiar dacă se vor face şi alianţe locale contrare tendinţelor de la centru, realitatea matematică rămâne PNL+PML < PSD+UNPR+ALDE, cu varianţii date de partidele locale şi UDMR. Consecința imediată va fi numărul mic de președinți de consilii județene dați de PNL.

Rezultatele obţinute de PSD depind şi de procentele „furate” de partidele mici, dar şi de capacitatea de negociere a social-democraţilor cu aceste partide-balama pentru majorităţi locale şi judeţene. Numărul mare al indecişilor nu este tocmai o veste bună pentru PSD, al cărui electorat este în mare parte decis şi asumat. Totuşi, pe votul politic, PSD va reuşi să obţină câteva procente peste PNL. În Capitală, victoria Gabrielei Firea este sigură, dar nu este exclus ca PSD să rămână în opoziţie în Consiliul General. Un cuplu de viceprimari Nicuşor Dan şi Ciprian Ciucu este posibil. Nu vor lipsi nici aleşii cu probleme penale, susţinuţi atât de PSD, cât şi de PNL.

 

Cristi Șelaru, senior editor STIRIPESURSE.RO

Am avut parte de o campanie electorală cu care românii și România nu au fost obișnuiți. Cred că și rezultatele vor fi la fel, mai puțin obișnuite. Cert e că fiecare partid, indiferent de rezultat, va ieși, duminică seara, la ora 21, și va clama victoria. Unii se vor bate în piept cu Bucureștiul, alții cu rezultatele din te miri ce mari municipii, alții cu tinerețea formațiunii care a strâns sute de mii de voturi și tot așa.

Alegerile locale reprezintă o miză, în opinia partidelor politice, mai importantă decât cele prezidențiale. Însă, din nefericire, nu și pentru cetățeni, după cum o să remarcăm. Va fi o prezență scăzută la vot, sub cea din noiembrie 2014. De asta vor profita candidații în funcție. Adică, primarii USL vor fi realeși, în mare proporție. PNL și PSD își vor împărți, desigur nu egal, mandatele prin țară. Alături de fiefurile roșii din Oltenia și Moldova și de cele galbene din Banat și Transilvania, vor apărea filoane verzi de la UDMR și ceva culori de la partidele locale.

La București, lucrurile sunt limpezi ca apele de munte. Gabriela Firea nu are emoții, iar PNL și-a făcut textul. Vina va fi aruncată pe legea votului într-un sigur tur, lege votată de liberali. Traian Băsescu și PMP vor scoate un scor sub cel al Elenei Udrea de la europarlamentare, iar salvarea Bucureștiului nu vine din matematica lui Nicușor Dan. PSD va da lovitura și la sectoare, unde va avea mai mulți primari decât PNL. Sectoarele 1, 2 și 3 vor fi roșii, la 4, Răzvan Sava va fi făcut primar de Cristian Popescu Piedone, la 5, Marian Vanghelie mai ia un mandat, iar la 6, echilibrul poate fi rupt de independentul Florescu.

 

Lucian Negrea, reporter STIRIPESURSE.RO

Am avut o campanie electorală specială, o campanie în care, datorită legii electorale, candidații nu au putut să-și etaleze întregul arsenal. În aceste condiții consider că va câștiga cine își mobilizează mai bine activul de partid atât în țară, cât și în București.

PSD dă impresia unui partid puternic, echilibrat, în care toți trag pentru obiectivul de a câștiga aceste alegeri. Pe datele actuale, există posibilitatea ca PSD să obțină un scor de peste 40% la nivel național, iar în Capitală, Gabriela Firea ar putea obține tot un scor de peste 40%, chiar spre 45%.

În ceea ce privește PNL, partidul a arătat mai degrabă dezbinat, atât în țară, cât și în București. Orgoliile care încă există între vechiul PDL și vechiul PNL au făcut ca nu neapărat toți liderii să fi tras pentru obiectivul comun. Pe datele actuale, PNL ar putea obține 27-30% la nivel național și sub 25% în București.

Surpriza acestor alegeri va fi Nicușor Dan, cel care ar putea lua peste 20% în București. Pronosticul meu este că Nicușor Dan va obține locul II în Capitală.

PMP-ul lui Traian Băsescu va fi o surpriză în aceste alegeri. Traian Băsescu și-a revenit din pumni și va ridica prin prezența sa scorul partidului. Pronostic: la nivel național PMP va lua peste 5%, iar în București 7-8%.

De asemenea, un alt element interesant al acestor alegeri va fi UNPR. La prima candidatură independentă și fără principalele locomotive, ”partidul interesului național” va suferi un eșec usturător: Pronostic: 1-3%.

 

Cristian Hrițuc, analist politic STIRIPESURSE.RO – PoliticScan

În aceste alegeri, am avut o campanie mai anostă din cauza reglementarilor legale,candidații nemaiputând să facă campanie în stilul clasic. A contat extrem demult forța rețelei partidelor pentru ca flyerele, materialele de prezentare să ajungă în mana alegătorului ca acesta să poată să își facă o idee despre candidat, dar și despre programul acestuia. Pe langă aceste elemente, au mai fost și altele. Schimbarea unei generații politice. Au apărut tineri, necunoscuți populației care au plecat cu un handicap de notorietate. De aici, vine și efectul: candidatul mai jos în sondaje decât partidul.

Datorită alegerii votului într-un tur, în multe localități primarii în funcție vor câștiga. Vom vedea cum primari suspecți de corupție vor câștiga, vom vedea primari cu o activitate mediocră care vor reuși să câștige la limită.

Partidele mici, regionale, vor încurca votul. Vom vedea o fragmentare mare și proabil multe resturi care vor face ca procesul de redistribuie a votului să fie definitoriu pentru ca partidele să se distanțeze între ele.

Partidele mici, balama, vor fi cele care vor hotărî următoarele alianțe.

Numărul mare de nehotărâți care apar în sondaje, cred, că va face ca rezultatele finale să difere destul de mult de sondaje. S-ar putea ca niciun partid să nu își atingă obiectivul propus la începutul acestor alegeri.

Alegerile locale din acest an vor fi , de fapt, startul unui nou început-partidele main-stream-și partidele antisistem. Dreapta nu va mai fi ce a fost, iar partidele de tip USB vor coagula un electorat progresist. Vom ieși din paradigma românească-dreapta este construită din partidele anti PSD.

 

Sebastian Lăzăroiu, analist politic STIRIPESURSE.RO – PoliticScan

Alegerile locale de anul acesta par lipsite de miză. A fost si din cauza noilor reglementari ale campaniilor electorale, dar se simte si o perioada de tranzitie in clasa politica. Figurile vechi se retrag rand pe rand, DNA a actionat in forta la nivelul administratiei locale.

Chiar si asa vom avea surprize. Probabil, la Baia Mare, unde primarul actual, in arest, va castiga detasat. Dar e posibil sa mai vedem si alte cazuri de primari cu probleme penale care isi vor mai castiga un mandat. Intr-un fel asta va avea consecinte asupra scurtarii unor mandate si, deci, posibilitatea unor revanse peste 1-2 ani.

E posibil ca diferenta intre PNL si PSD sa nu fie atat de mare, salvata fiind de municipiile resedinta controlate de vechii pedelisti, in special in Vestul tarii.

Participarea ar putea fi ceva mai mica decat in 2012 dar nu cu mult. Actioneaza doua forte in sens contrar aici. Pe de o parte lehamitea, dar si absenta momelilor clasice de campanie cu care se cumparau voturile. Pe de alta parte se reactiveza un segment electoral care pana acum nu se simtea reprezentat, mai ales in marile orase. E vorba de electoratul de tip "Nicusor Dan".

 

Iosif Buble, jurnalist/ colaborator STIRIPESURSE.RO

Alegerile locale de mâine se vor desfășura clar sub semnul absenteismului. Va câștiga partidul/partidele care se vor mobiliza mai bine și vor își vor putea capacita mai bine elctoratul să se prezinte ordonat la vot.

Evident că aici mașinile de partid vor conta cel mai mult. PSD și PNL par favoriți aici, dar și partide gen UNPR si UDMR care deși mici au structuri foarte bune în teritoriu.

La nivel național PSD va obține foarte probabil, în baza studiilor sociologice de până acum, un scor destul de mare să clameze deja pretenția de a pune premierul la toamnă (deși o cam fac degeaba pentru că pentru a avea premierul trebuie suprapuse mai multe detalii, dar destul să se uite de sus), PNL să se menține pe locul II, iar celălalte formațiuni să încerce să treacă pragul electoral în cât mai multe localități și asta să le permită să stea la masă și să emită pretenții și foarte probabil să se lipească imediat apoi de unii mari pentru a ajunge în noul Parlament.

Va fi proba de foc pentru ALDE, PMP și UNPR. În funcți de rezultate vom afla repede carui bloc se vor atasa pentru parlamentare și mai ales sub ce formă – aliat sau înghițit cu totul.

Un rol cheie îl vor avea partidele locale (gen USB, dar sunt mult mai multe la nivel local) și ele vor obține destule voturi astfel încât să complice majoritățile din CL-uri și CJ-uri și implicit negocierile pentru viceprimari și conducerile CJ-urilor.

La București nu se anunță nici o surpriză – PSD va lua partea leului. Singura necunoscută e dacă va lua tot sau dacă PNL va reuși să limiteze proporțiile dezastrului. Cred că primariile de la sectoarele 1, 2, 4 și 6 vor fi câștigate la mare bătălie, în timp ce la 5 oricare din cei 3 candidați poate fi deopotrivă pe locul I, II sau III. La Capitală Gabriela Firea va câștiga, iar Catalin Predoiu va fi totuși pe locul II.

USB va juca un rol cheie în viitoarele majorități de la sectoare și de la CGMB.

Repet – succesul sau IN-succesul se va datora 90% prezenței la vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.