Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prim-ministrul armean Nikol Paşinian se va deplasa în Rusia pentru un summit cu Vladimir Putin și Ilham Aliev

Nikol Paşinian

Prim-ministrul armean Nikol Paşinian a anunţat miercuri că se va deplasa săptămâna viitoare în Rusia pentru un summit cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu cel azer, Ilham Aliev, la invitaţia Kremlinului, transmite AFP, preluând agenţiile de presă ruse.

'Există o invitaţie din partea preşedintelui rus de a organiza o întâlnire tripartită la Soci pe 31 octombrie. Am confirmat participarea mea', a declarat Paşinian într-un discurs în parlamentul de la Erevan, menţionând că nu ştie dacă partea azeră a confirmat la rândul său.

Potrivit lui Paşinian, discuţiile se vor referi în primul rând la chestiuni legate de 'stabilitatea şi securitatea' enclavei separatiste Nagorno-Karabah cu majoritate armeană, potrivit Agerpres.

'Se fac pregătiri pentru o astfel de întâlnire tripartită, ea va avea loc, dar vă vom informa ulterior despre loc şi dată', a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Armenia, aliată a Rusiei, şi Azerbaidjanul, sprijinit de Turcia, s-au confruntat în două războaie în ultimele trei decenii pentru controlul în Nagorno-Karabah.

Cel mai recent conflict, în toamna lui 2020, a făcut 6.500 de morţi şi s-a încheiat printr-o încetare a focului mediată de Rusia, care a desfăşurat un contingent de menţinere a păcii.

În ultimele luni, însă, Uniunea Europeană şi Statele Unite au luat iniţiativa unor negocieri pentru un tratat de pace, în timp ce Moscova este blocată în intervenţia sa militară în Ucraina.

În pofida acestor tentative de mediere occidentale, situaţia rămâne instabilă. În septembrie, cel puţin 286 persoane au fost ucise în noi confruntări la graniţa armeano-azeră.

La mijlocul lui octombrie, Vladimir Putin i-a invitat pe Nikol Paşinian şi Ilham Aliev la o nouă întâlnire comună în Rusia, fără a dezvălui o dată concretă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.