Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prim-ministrul olandez îşi prezintă scuze pentru recurgerea la 'violenţă extremă' în Indonezia

HBvL
Mark Rutte

Prim-ministrul olandez a prezentat scuze joi după ce un studiu a dezvăluit că armata olandeză a recurs sistematic la "violenţă extremă" împotriva luptătorilor pentru independenţa Indoneziei între 1945 şi 1949, relatează France Presse.

"Astăzi, în numele guvernului (...), îmi prezint cele mai profunde scuze poporului indonezian pentru violenţa sistematică şi extremă din partea olandeză în cursul acestor ani", a declarat Mark Rutte într-o conferinţă de presă.

El şi-a exprimat de asemenea regretul pentru "ignoranţa guvernelor olandeze anterioare".

Punctul de vedere oficial al Ţărilor de Jos, menţinut de decenii, este că nu s-a recurs la violenţă excesivă decât în circumstanţe excepţionale în timpul războiului de independenţă al Indoneziei între 1945 şi 1949.

Dar un studiu efectuat în patru ani de cercetători olandezi şi indonezieni a constatat că forţele olandeze au incendiat "sistematic" sate şi au procedat la detenţii în masă, torturi şi execuţii în anii de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu sprijinul tacit al guvernului, potrivit Agerpres.ro.

Cercetătorii au declarat că "marea majoritate a celor ce poartă responsabilitatea de partea olandeză - politicieni, ofiţeri, funcţionari publici, judecători şi alţii - ştiau sau ar fi putut şti despre utilizarea sistematică a acestei violenţe extreme".

"A existat o voinţă colectivă de a o scuza, de a o justifica, a o ascunde şi de a o lăsa nepedepsită. Toate acestea s-au întâmplat pentru a servi scopului cel mai înalt: să câştigăm războiul", au subliniat aceştia.

Crimele de război au fost dezvăluite pentru prima dată de un veteran olandez în 1969, dar de atunci opinia oficială a fost că deşi au avut loc "excese", forţele olandeze s-au comportat în general corect.

În ultimii ani, Ţările de Jos au început în sfârşit să privească în faţă moştenirea istoriei lor coloniale, în special în ceea ce priveşte Indonezia, cunoscută cândva sub numele de Indiile de Est olandeze, un arhipelag asupra căruia au domnit timp de 300 de ani.

Regele Willem-Alexander şi-a cerut scuze oficial în 2020 pentru "violenţa excesivă" în timpul luptei pentru independenţă a acestei foste colonii olandeze.

Un tribunal olandez a decis în 2015 că guvernul trebuie să despăgubească văduvele şi copiii combatanţilor indonezieni executaţi de trupele coloniale.

Subiectul independenţei Indoneziei este de asemenea prezentat în mod regulat publicului olandez prin filme şi expoziţii, cea mai recentă dintre acestea fiind deschisă săptămâna trecută la celebrul Rijksmuseum din Amsterdam.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.