Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prim-ministrul pakistanez Imran Khan, în vizită la Kabul după ce Pentagonul a anunțat că va reduce trupele militare din Afganistan

Kashmir Observer
Imran Khan

Prim-ministrul pakistanez Imran Khan a sosit joi la Kabul, unde se va întâlni cu preşedintele Ashraf Ghani, într-o perioadă în care negocierile de pace între guvernul afgan şi talibani se află în impas, iar violenţele sunt în creştere, transmite Reuters, potrivit AGERPRES.

Vizita lui Khan este prima în Afganistan de la preluarea mandatului în urmă cu doi ani.

Ea survine la puţine zile după ce Pentagonul a anunţat că va reduce efectivele militare americane din Afganistan de la 4.500 la 2.500 până la mijlocul lui ianuarie.

Din cauza faptului că mandatul i se va încheia la 20 ianuarie, după alegerile pierdute în faţa democratului Joe Biden, preşedintele Donald Trump încearcă să pună capăt celei mai îndelungate implicări a Statelor Unite într-un război, 19 ani în conflictul din Afganistan.

Criticii îi reproşează lui Trump că a planificat retragerea militară în funcţie de propriul său calendar, nu de vreun progres substanţial în Afganistan care să justifice această decizie.

Iar în afara Afganistanului, nicăieri nu există un risc mai mare de instabilitate decât în ţara vecină Pakistan.

Relaţiile dintre cele două ţări au fost marcate de neîncredere din cauza sprijinului acoperit furnizat de Pakistan talibanilor în ultimele două decenii. După ce insurgenţii au început să lanseze atacuri în interiorul Pakistanului, acesta a acuzat Kabulul că provoacă tulburări pe teritoriul său.

Citește și: UNICEF trage un semnal de alarmă legat de efectele pandemiei asupra copiilor: 'Viitorul unei întregi generaţii este în pericol'

Înaintea vizitei premierului Khan, Ministerul pakistanez de Externe a transmis că 'accentul va fi pus pe aprofundarea în continuare a relaţiilor bilaterale frăţeşti dintre Pakistan şi Afghanistan, pe procesul de pace afgan, pe dezvoltarea economică şi conectivitatea regionale'.

Conform Washingtonului, rolul Pakistanului în discuţiile de pace a fost crucial, mai ales datorită influenţei sale asupra liderilor talibani, chiar dacă Islamabadul susţine că aceasta s-a redus în ultimii ani.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei afgane, Dawa Khan Minapal, a afirmat că scopul principal al vizitei sunt relaţiile bilaterale comerciale şi economice, dar că lupta împotriva insurgenţilor în regiune se va afla de asemenea la vârful agendei.

'Accentul va fi mai ales pe procesul de pace, dar nu ne facem prea mari speranţe', a declarat o sursă din cadrul administraţiei prezidenţiale de la Kabul.

În pofida procesului de pace, violenţele continuă la un nivel ridicat în Afganistan, unde în ultimele şase luni talibanii au întreprins 53 de atentate sinucigaşe, iar 1.210 de civili s-au numărat printre miile de persoane ucise într-un context legat de insurgenţă, conform lui Tariq Arian, purtător de cuvânt a Ministerului de Interne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.