Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima țară mare din UE care e de acord cu cererea Londrei, de prelungire a Brexitului, deși are dispute teritoriale: 'Ajungem la o soluţie în ultimul minut'

pixabay.com
brexit

Spania este dispusă să acorde un timp suplimentar Marii Britanii pentru evitarea unui Brexit fără acord, dar o decizie cu privire la amânarea 'divorţului' nu poate interveni mai devreme de săptămâna viitoare, a indicat ministrul de externe spaniol, Josep Borrell, într-un interviu pentru Reuters, după ce prim-ministrul britanic Theresa May a anunţat miercuri că a solicitat amânarea ieşirii din UE până la 30 iunie.

'În Europa, întotdeauna ajungem la o soluţie în ultimul minut', a declarat Borrell, arătând că 'va fi o altă ocazie săptămâna viitoare pentru a lua o decizie definitivă', scrie agerpres.ro.

Citește și: Propunere șocantă! O susținătoare USR-PLUS vrea ca avortul să fie obligatoriu!

Potrivit ministrului spaniol, rezultatul va depinde de ceea ce va spune premierul britanic Theresa May la summitul UE de joi. 'Poate că mâine nu va fi suficient şi va trebui să sărim până exact înainte de termenul limită', 29 martie, a afirmat el.

Spania este 'pregătită să acorde mai mult timp' Marii Britanii, a afirmat Borrell, precizând că Madridul va examina orice posibilitate prin care să poate fi evitat un Brexit 'dur' fără acord. 'Sincer, ar fi foarte dezamăgitor dacă nu am reuşi să ajungem la un acord', a completat el.

Citește și: EXCLUSIV Planuri mari pentru Rareș Bogdan în Parlamentul European – Cum îi va apăra pe toți românii

Problema Gibraltarului a fost una fierbinte în negocierile pentru Brexit, însă Josep Borrell s-a declarat încrezător că Londra va respecta ceea ce s-a convenit deja.

Spania şi-a asigurat dreptul de veto în ce priveşte aplicarea viitoarelor aranjamente legate de Brexit asupra Gibraltarului. Potrivit şefului diplomaţiei de la Madrid, Spania va continua să încerce să obţină suveranitate comună asupra Gibraltarului, pe care îl consideră 'un teritoriu colonial în Europa'.

Citește și: Ieşire dură din interiorul Băncii Naţionale! Omul lui Mugur Isărescu ‘atacă la baionetă’

În ce priveşte alegerile legislative ce vor avea loc în ţara sa pe 28 aprilie, Borrell a afirmat că rezultatul acestora ar putea avea un mare impact asupra rolului Spaniei în UE, în special dacă partidul Vox, de extremă dreapta, va obţine locuri în parlamentul de la Madrid. Vox este creditat cu 12% din intenţiile de vot, scor care i-ar aduce 38 de mandate, după ce în decembrie şi-a făcut intrarea în parlamentul regional din Andaluzia.

'Noi, spaniolii, am spus mereu că nu avem o extremă dreapta, partide ca al lui Le Pen. Acum se pare însă că avem. Aceasta este o schimbare existenţială în peisajul politic, care ar putea modifica poziţia Spaniei faţă de Europa', a estimat Josep Borrell, fost preşedinte al Parlamentului European.

Citește și: Victor Ponta anunță încă o lovitură devastatoare încasată de Liviu Dragnea! Cine blochează marele plan al liderului PSD .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.