Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima astronaută arabă antrenată de NASA, pregătită să călătorească spre Lună

nasa

Visează să călătorească spre Lună de când era mică şi s-a apropiat puţin de visul ei în această săptămână: Nora AlMatrooshi a devenit prima astronaută profesionistă arabă pregătită de NASA, la capătul unui antrenament intensiv ce a durat doi ani, informează AFP joi, potrivit Agerpres.

Născută în 1993 în Sharjah, în Emiratele Arabe Unite, ea spune că totul a început în ziua în care una dintre profesoarele sale a simulat o călătorie pe Lună în sala de clasă.

Elevii au intrat mai întâi într-un fel de cort mare, instalat în mijlocul sălii de clasă şi care servea pe post de navă spaţială. Când au ieşit, totul era acoperit cu cearşafuri gri, iar luminile erau stinse.

"Acea zi a rezonat cu mine şi mi-a rămas în minte", a declarat pentru AFP tânăra de 30 de ani. "Îmi amintesc că mi-am spus: 'Este grozav, vreau să fac asta cu adevărat, vreau să merg pe suprafaţa Lunii'. Şi atunci a început totul", a adăugat ea.

Alte femei arabe au călătorit deja în spaţiu. În 2022, egipteanca Sara Sabry a participat la un zbor al companiei private Blue Origin, care i-a permis să experimenteze starea de imponderabilitate timp de câteva minute. Anul trecut, saudita Rayana Barnawi, om de ştiinţă de profesie, a petrecut câteva zile la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) în cadrul unei misiuni private.

Însă Nora AlMatrooshi, alături de compatriotul ei Mohammad AlMulla, a urmat timp de doi ani acelaşi program de pregătire intensivă ca şi alţi zece americani, datorită cooperării dintre NASA şi Centrul Spaţial Mohammed bin Rashid (MBRSC) din Emiratele Arabe Unite.

Cu toţii au devenit în mod oficial astronauţi în această săptămână, în cadrul unei ceremonii organizate în oraşul Houston din statul american Texas.

Pregătirea lor a inclus cursuri de supravieţuire, simulări de ieşiri în spaţiu în costume spaţiale şi pilotarea de avioane supersonice.

Agenţia spaţială americană plănuieşte să trimită astronauţi pe Lună, în cadrul misiunilor Artemis, şi să construiască o staţie spaţială pe orbita Lunii, Gateway.

Emiratele Arabe Unite vor trebui să construiască o trapă de conectare pentru această viitoare staţie orbitală.

"Vreau ca oamenii să revină pe Lună şi să ajungă dincolo de Lună, iar eu vreau să fac parte din această călătorie", a declarat Nora AlMatrooshi, care are o diplomă în inginerie mecanică şi a lucrat la proiecte pentru companii petroliere.

Văl "made in NASA"

Nora AlMatrooshi este musulmană şi poartă vălul islamic. NASA a dezvoltat o procedură care îi permite să îşi îmbrace costumul spaţial fără să-şi descopere părul.

Odată îmbrăcaţi în costumele lor spaţiale, astronauţii poartă un fel de cască, ce le permite să comunice cu lumea exterioară şi care le acoperă părul, a explicat ea.

Dar cum treci de la o ţinută la alta? Doar anumite materiale specifice pot fi folosite pentru a îmbrăca costumul. Aşa că NASA i-a confecţionat un "văl improvizat".

"Puteam să îmi pun vălul, să mă îmbrac în costum, să îmi pun casca de comunicare şi apoi să dau jos vălul. Am apreciat cu adevărat că ei au făcut asta pentru mine", a declarat ea.

În timpul Ramadanului, anumite antrenamente dificile din punct de vedere fizic au fost amânate, fiind plasate fie mai devreme în timpul zilei, fie după încheierea lunii sfinte a postului musulman.

"Cred că a deveni astronaut este greu, indiferent de religia sau de originea ta. Nu cred că faptul că eu sunt musulmană a făcut ca lucrurile să fie mai dificile", a mai spus ea.

"Dar faptul că sunt musulmană m-a făcut să conştientizez contribuţia strămoşilor mei, intelectuali şi oameni de ştiinţă musulmani, care au trăit înaintea mea şi au studiat stelele. Să devin astronaută a fost pentru mine o modalitate de a construi pe baza acestei moşteniri, pe baza a ceea ce ei au început cu câteva mii de ani în urmă", a adăugat Nora AlMatrooshi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.