Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima infrastructură de colectare separată a deșeurilor, sub formă de animale marine, pe plajele de la Marea Neagră

plaja mamaia

Prima infrastructură de colectare separată sub forma unor animale marine gigant sunt amplasate pe trei dintre cele mai importante plaje din staţiunile turistice de pe Litoralul românesc, informează reprezentanţii Asociaţiei Act for Tommorow, într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES.

Noua infrastructură, amplasată pe plajele Reyna din Constanţa, Nomad din Năvodari şi Eminescu din Mangalia, este lansată în cadrul programului "Acţionăm pentru Ape - A.P.A", iniţiat de Asociaţia Act for Tomorrow împreună cu Kaufland România. Programul este realizat cu sprijinul Administraţiei Apele Române Dobrogea-Litoral, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Nelu Tătaru, despre o nouă stare de urgență în România: Nu m-aș gândi la asta, ci mai mult la asigurarea măsurilor

Cele patru sisteme-gigant reprezentând doi delfini, un sturion şi o broască ţestoasă au rolul de a trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care deşeurile îl au asupra animalelor acvatice. Astfel, în infrastructura special amenajată se vor colecta doar deşeuri reciclabile din materiale de plastic şi metal, cum ar fi recipiente de băuturi răcoritoare din PET sau doze de aluminiu. Ulterior, acestea vor fi preluate şi trimise către staţii de sortare, urmând a fi reciclate şi transformate în noi produse.

Potrivit sursei citate, ediţia din 2020 a programului APA îşi propune ca, sub titulatura "Stop plasticului din ape", să mobilizeze comunităţile pentru a se implica în prevenirea şi combaterea poluării cu plastic a apelor din România şi să aducă acest subiect pe agenda publică.

"Marea Neagră este una dintre cele mai importante resursele naturale ale Europei şi, în acelaşi timp, a doua cea mai poluată mare. Este de datoria noastră, din poziţia de companie europeană şi românească, să o protejăm. Prin strategia ReSet Plastic ne-am asumat la nivel internaţional să facem tot ce putem pentru a reduce cantitatea de plastic, inclusiv prin acţiuni de colectare şi reciclare, aşa cum este programul APA", declară Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Citește și: Dinamo va avea un nou stadion: Marcel Vela a făcut anunțul .

În afară de această iniţiativă, în perioada sezonului estival (iulie - septembrie), Asociaţia Act for Tomorrow şi Kaufland România vor derula o campanie de conştientizare prin care, cu sprijinul voluntarilor, vor informa turiştii referitor la impactul pe care poluarea cu deşeuri a apelor îl poate avea asupra speciilor aflate pe cale de dispariţie. De asemenea, cei care aleg să colecteze separat vor fi recompensaţi cu premii prietenoase cu mediul, precum baterii externe cu încărcare solară, paie reutilizabile şi alte surprize.

"Odată cu lansarea programului APA, alături de Kaufland România, ne-am propus ca prin abordări creative şi inovatoare pentru România să încurajăm oamenii să îşi schimbe comportamentul şi atitudinea faţă de deşeuri şi să aleagă să nu mai arunce deşeurile pe plaje sau în ape, ci să le colecteze selectiv. Pe majoritatea plajelor din România lipsesc atât infrastucura de colectare selectivă, dar mai ales campaniile de informare şi conştientizare adresate turiştilor. Suntem convinşi că prin această nouă abordare propusă vom avea un impact real asupra tuturor oamenilor, indiferent de vârsta lor şi că aceştia se vor gândi de două ori înainte să arunce un deşeu pe jos", afirmă Andrei Coşuleanu, preşedintele Act For Tomorrow.

Conform datelor Asociaţiei, după partea de vest a Mării Mediterane, Marea Neagră conţine cea mai mare densitate de gunoaie produse de om şi ajunse în mediul marin din Uniunea Europeană (UE). Din totalul deşeurilor descoperite în mediul marin, plasticul se găseşte în proporţie de 90%, iar 85% dintre acestea sunt sticlele de plastic (PET) şi pungi de unică folosinţă.

Citește și: Starea de urgență revine în România! Primul județ în care se va întâmpla asta

Un studiu de specialitate, citat de Act for Tommorow, care a vizat apele din Marea Neagră, arată că în zonele de vărsare s-a descoperit o medie de nouă particule de microplastic/mc.

Campania "Acţionăm pentru Ape - A.P.A." se află la cea de-a doua ediţie, în cadrul primei ediţii fiind organizate în perioada septembrie - noiembrie 2019, şapte evenimente de ecologizare a plajelor de la Marea Neagră şi Dunăre. La aceste evenimente au participat 630 voluntari şi au fost colectate 9,1 tone de deşeuri.

Programul ecologic APA face parte din REset Plastic - Strategia internaţională integrată anti-plastic a Grupului Schwarz, care include şi Kaufland România.

Grupul Schwarz, din care face parte şi compania Kaufland România, se află printre cele mai mari societăţi comerciale internaţionale, îşi cunoaşte şi îşi asumă responsabilitatea faţă de mediu la nivel global.

Prin REset Plastic, a elaborat o strategie internaţională integrată care cuprinde cinci domenii de acţiune: reducerea cantităţii de plastic din ambalaje, regândirea designului acestora, reciclarea şi eliminarea completă a plasticului, precum şi inovare şi educare în acest domeniu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.