Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima întâlnire națională ASCOR organizată în afara Capitalei a avut loc la Alba Iulia

basilica.ro
ASCOR Cluj

Reprezentanții din toată țara ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) s-au întrunit în perioada 5-7 noiembrie la Alba Iulia. A fost pentru prima dată când Consiliul Național al organizației a fost organizat în alt oraș decât București.

Prima zi a fost dedicată vizitării unor așezăminte monahale importante din județul Alba: Mănăstirea „Sfânta Cruce” (Râpa Robilor) din Aiud și Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț, conform basilica.ro.

În dimineața zilei de sâmbătă, tinerii au participat la Sfânta Liturghie în Biserica „Sf. M. Mc. Mina” a Mănăstirii „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia.

Consiliul Național a debutat în aceeași zi la Căminul bisericesc Peregrinus din localitate. În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Episcopul Alba Iuliei, le-a vorbit tinerilor despre frumusețea tinereții în Hristos.

Mihai Paraschiv, Inspector patriarhal pentru activități de tineret și relația cu ONG-urile bisericești naționale de tineret, a subliniat importanța activităților ASCOR desfășurate în cuprinsul Patriarhiei Române.

Pe ordinea de zi au fost: evaluarea proiectelor ASCOR 30 și a proiectelor în conformitate cu tematica anului omagial; strategia proiectelor ASCOR Național pentru anul 2022; participarea la Tabăra Internațională a Tinerilor Ortodocși – SYNDESMOS din Wroclaw, Polonia (21-27 iulie 2022) și stabilirea următorului Consiliu Național.

Duminică, în ultima zi a întrunirii, tinerii au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. În cuvântul final către tineri, Părintele Arhiepiscop Irineu le-a spus că sunt chemați să împlinească frumusețea duhovnicească.

„Aceasta se realizează prin ascultarea de Hristos, Cel mai frumos «dintre fiii oamenilor» (Ps. 44, 3). El este singurul Care poate întări forțele fizice și ilumina spiritul întunecat, păstrând firea umană în sferele superioare și pe linia binelui moral”, a spus ierarhul.

„În această lume speriată și agresată de epidemie, de conflicte, de schimbări climatice și de neopăgânism, Mântuitorul nostru, Logosul creator, are nevoie de fidelitatea și colaborarea noastră. Tinerii ortodocși, ancorați în Hristos și cu suflete frumoase, pot ajuta eficient Biserica Ortodoxă în lupta ei constantă pentru demnitatea și înfrumusețarea vieții și pentru primordialitatea lui Dumnezeu”, a adăugat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

„În contextul secularizării actuale și al unei societăți din ce în ce mai tehnicizate, avem datoria de a ne implica activ în activitatea pastoral-misionară a Bisericii, de a sprijini proiectele și activitățile care se desfășoară sub egida ASCOR, dorindu-ne astfel să fim parte componentă și activă a Bisericii”, a declarat inspectorul patriarhal Mihai Paraschiv.

„Este pentru prima dată când Consiliului Național al reprezentanților filialelor ASCOR – organizat în formatul actual – se desfășoară în afara Bucureștiului și consider că cel mai potrivit loc al acestei întâlniri este Alba Iulia, un oraș în care au existat adunări reprezentative pentru poporul român, care au rămas întipărite în mintea și în inima românilor”, a precizat Președintele ASCOR Alba Iulia, Petru Mircea.

„Consider că întrunirea desfășurată în aceste zile exprimă, mai mult decât orice altceva, unitatea tuturor membrilor ASCOR”, a concluzionat Petru Mircea, care i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Irineu pentru susținerea oferită tinerilor.

Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) a fost fondată pe 14 iunie 1990 la București cu binecuvântarea Sfântului Sinod, la inițiativa unor studenți și doctoranzi de la diferite facultăți.

ASCOR are un caracter național, cu filiale în toate centrele universitare din țară: Sibiu, Craiova, Alba-Iulia, Oradea, Timișoara, Baia-Mare, Iași, Suceava, Bacău, Galați, Constanța, Tulcea etc. Organizația desfășoară diverse activități spirituale, culturale, dar și social-filantropice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.