Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima măsură ca răspuns la Qatargate: Parlamentul European revizuieşte regulile care datează din 1999 / Decizia va intra în vigoare de la 1 mai

romania-alege.ro
Parlamentul European

Biroul Parlamentului European a decis luni să interzică foştilor eurodeputaţii să facă lobby la Parlament timp de şase luni de la încheierea mandatului lor, într-o primă măsură ca răspuns la Qatargate, notează AFP, scrie AGERPRES.

"În urma aprobării de către liderii grupurilor politice din Parlament a planului de reformă propus de preşedinta (Parlamentului) Roberta Metsola, Biroul a adoptat prima decizie de execuţie revizuind regulile aplicabile foştilor deputaţi la Parlamentul European", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Această decizie, care va intra în vigoare la 1 mai, modifică regulile actuale, care datează din 1999, privind prerogativele acordate foştilor eurodeputaţi, în urma presupusului scandal de corupţie, cunoscut sub numele de Qatargate, care a izbucnit în decembrie anul trecut şi a zguduit Parlamentul European.

În acest dosar au fost inculpaţi mai mulţi europarlamentari, precum şi fostul eurodeputat italian Antonio Panzeri, devenit şef al unui ONG, care a recunoscut "că a fost unul dintre liderii unei organizaţii criminale (...) în legătură cu Qatarul şi Marocul".

Scandalul a determinat-o pe preşedinta Parlamentului, Roberta Metsola, să anunţe reforme. Prima decizie adoptată luni introduce o "perioadă de reflecţie" de şase luni în care foştilor deputaţi li se interzice să facă lobby în Parlament.

"După această perioadă, dacă foşti eurodeputaţi decid să desfăşoare activităţi de lobby sau de reprezentare la Parlamentul European, trebuie să se înregistreze în registrul de transparenţă. În consecinţă, aceştia nu vor beneficia de drepturile de acces şi de facilităţile care le sunt acordate în calitate de foşti membri", a subliniat instituţia.

Parlamentul a precizat că în următoarele săptămâni vor fi examinate şi alte măsuri, "cum ar fi participarea reprezentanţilor de interese la evenimente organizate în Parlament" şi că, "în paralel, este în curs punerea în aplicare a unui număr de măsuri care necesită modificarea Regulamentului de procedură al Parlamentului".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.