Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Prima prioritate' a Europei, după noua serie de atentate. Anunțul lui Francois Hollande

François_Hollande_décembre_2013

'Prima prioritate' a Europei, după noua serie de atentate, o constituie "securitatea şi apărarea', a lansat marţi preşedintele francez Francois Hollande la Lisabona, prima etapă a unui turneu european în care urmăreşte să reunească cele 27 de ţări membre ale UE în jurul iniţiativei sale post-Brexit, informează AFP, citează agerpres.ro

"În cadrul noului impuls pe care intenţionăm să-l dăm construcţiei europene, prima prioritate este protecţia, este apărarea, este securitatea frontierelor noastre, nu pentru a ne replia, ci pentru a fi capabili să trăim împreună', a declarat el presei.

BREXIT: UE, 'divorț de catifea' cu Marea Britanie


'Există o datorie mai mare pe care trebuie să o sesizăm: mai întâi să-i protejăm pe francezi, este datoria mea, să-i protejăm pe europeni este responsabilitatea noastră', a insistat Francois Hollande alături de omologul său portughez, Marcelo Rebelo de Sousa. 

Preşedintele francez s-a deplasat marţi la Lisabona pentru a discuta mijloace de relansare a UE, în special în domeniul apărării, după noile atentate în Europa. 

După atacul cu un camion-berbec, care a făcut 84 de morţi în 14 iulie la Nisa, patru pasageri ai uni tren au fost răniţi grav cu o secure şi cu cuţitul luni seara în Bavaria, în sudul Germaniei, de un tânăr afgan solicitant de azil. 

Cele două atacuri au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) pe care coaliţia internaţională condusă de SUA o combate în Irak şi în Siria.

SUTE de MII de E-MAILURI ale guvernului turc au fost publicate de WikiLeaks. La ce fac referire


După doliul naţional de trei zile în Franţa, preşedintele Hollande a început un turneu european la Lisabona marţi, apoi joi la Dublin, pentru a pregăti un summit crucial în septembrie având ca temă viitorul Europei. 

El a amânat totuşi mai multe etape - Viena, Praga, Bratislava - prevăzute în această săptămână şi şi-a scurtat vizita la Lisabona după şocul provocat de atentatul de la Nisa. 

Înainte de pleca spre Portugalia, şeful statului francez a prezidat un Consiliu al miniştrilor care a ratificat o prelungire a stării de urgenţă în Franţa cu trei luni. La Lisbona, el s-a declarat pregătit să o facă 'pentru încă trei luni'. 

În faţa provocării terorismului şi a crizelor regionale - din Siria până în Libia - care forţează porţile Europei, Franţa îi invită pe europeni să facă mai mult pentru apărarea lor. "Le revine europenilor misiunea să-şi asigure propria securitate', a spus preşedintele francez.

Boris Johnson s-a SUCIT într-o săptămână: Ce propunere are pentru omologii americani și europeni


Franţa estimează, la rândul său, că 'îşi face deja mai mult decât datoria' în Sahel, unde se află în prima linie, cu 3.500 de soldaţi în faţa jihadiştilor, dar şi în Orientul Apropiat, unde avioanele sale de vânătoare au bombardat poziţii ale Statului Islamic în noaptea de luni spre marţi. 

'A lovi la Mossul, a lovi în Irak înseamnă şi a ne asigura securitatea în Franţa, ba chiar global în Europa', a subliniat marţi ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian. 

Decizia Regatului Unit de a ieşi din UE a provocat un şoc, făcând şi mai urgentă încă - potrivit mai multor capitale europene -- necesitatea de a reforma Europa pentru a o face mai 'lizibilă' şi a regăsi încrederea cetăţenilor. 

Preşedintele francez, cancelarul german Angela Merkel şi şeful guvernului italian Matteo Renzi au lansat un apel în 27 iunie, la Berlin, pentru o 'nouă impulsionare' în favoarea Europei. Ei urmează să se reîntâlnească în 22 august în Italia, 

În acest context, Francois Hollande a început un turneu pentru a încerca să obţină un consens cu privire la câteva priorităţi: apărare europeană consolidată, mai multe investiţii care să creeze locuri de muncă, acces sporit pentru tineret în Europa. 

'Acum trebuie să se intre în propuneri concrete. Trebuie de asemenea să se unească cei 27.Nu este vorba despre a rămâne la ce s-a discutat în trei. În această activitate, fiecare stat are propriul său punct de vedere', insistă un diplomat francez. 

Această dinamică urmăreşte să pună bazele unui 'consens politic' la summit-ul de la Bratislava din 16 septembrie pentru a lansa apoi 'rapid' modernizarea UE. 

În ceea ce priveşte apărarea, Franţa propune întărirea capacităţii de a planifica şi a conduce operaţiuni comune. Europa trebuie să poată mobiliza cât mai rapid soldaţi şi să desfăşoare cât mai multe mijloace militare, potrivit unui diplomat francez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.