Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima reacție din CSM, după ce Comisia de la Veneția a emis o opinie despre Legile Justiției: 'Nu înțeleg surprinderea, au vorbit magistrații, ambasadele'

csm

Comisia de la Veneţia a emis, vineri, o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România, formulând o serie de recomandări, între care menţinerea rolului preşedintelui şi al CSM în numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, renunţarea la schema de pensionare anticipată a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor. Experţii Comisiei de la Veneţia consideră că noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesivă asupra judecătorilor şi procurorilor, subminând independenţa sistemului judiciar şi a membrilor săi.

Bogdan Mateescu, judecător și membru al CSM, a reacționat după raportul Comisiei de la Veneția. Magistratul vorbește despre faptul că bresla, alături de ambasade, a atras atenția despre ceea ce se introduce în Legile Justiției și spune că opinia Comisiei nu trebuie să mire pe nimeni, atâta vreme cât profesioniștii din sistem au remarcat, de la început, că modificările nu respectă principiile dreptului și ale statului de drept.

Citește și: O nouă alertă dată în România! Lidl retrage aceste produse de pe piață .

”Eu nu inteleg surprinderea in legatura cu recomandarile Comisiei de la Venetia.

Despre unele dintre ele a vorbit Consiliul Superior al Magistraturii in avizele negative exprimate (in majoritate).

Despre ele au vorbit magistratii, peste 4000, cand au fost consultati. Sute de instante si parchete.

Despre ele au vorbit doua asociatii profesionale, FJR si APR, parti insemnate din presa obiectiva, din societatea civila obiectiva. Rapoarte MCV, Greco...Ambasade ale tarilor partenere....

Citește și: Gabriel Oprea mai are doar o șansă! Anunțul făcut de jurnalista Emilia Șercan

Lucruri de bun simt, vazute si comentate. Rugaminti pentru atentie, responsabilitate si echilibru. Din pacate nimeni nu a tinut cont, din pacate atitudinea aroganta pe care nu o data am simtit-o, lipsa de transparenta si ignorarea argumentului imi pare ca au prevalat.

Iata ca si un organism respectat, format din experti independenti, constata lucrurile riscante ori inacceptabile cuprinse in legile justitiei votate de parlament.

Citește și: Legea a fost publicată, chiar azi, în Monitorul Oficial! De la 1 ianuarie 2019, toți angajații pot primi asta

Acum, sigur, e usor sa ignoram, sa ii asociem cu extraterestrii, sa le aratam superior CV-urile noastre in acelasi stil obositor, sa ii vedem pe la colturile - cum le zice-fumoarelor media si executati pe platourile TV de catre te-miri-cine doar pentru ca opinia lor nu se potriveste in peisajul gandit de unii sau altii.

Dar cred ar fi responsabil sa ii ascultam, macar pe ei. Si sa reinvatam sa ne ascultam unii pe altii, fara arogante, fara superioritati, fara apelative suburbane si fara executii mediatice.”, e mesajul lui Bogdan Mateescu.

Citește și: Opoziția îl atacă pe Liviu Dragnea! Ce pensii ar urma să încaseze omul care a fost decisiv pentru revocarea lui Kovesi și Olguța Vasilescu .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.