Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima reacție din CSM față de declarațiile lui Călin Popescu Tăriceanu: 'E puțin CIUDATĂ'

csm

Judecătoarea Andrea Annamaria Chiş, membră a  Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, joi, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, că, în opinia sa, este 'puţin ciudată reacţia' preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a afirmat recent că, în ultima perioadă, a existat "o ingerinţă majoră a CSM în activitatea puterii executive", magistratul adăugând însă că este dreptul acestuia să aibă o poziţie.

'O să vă rog să observaţi, pe de o parte, sigur că, pentru mine, este puţin ciudată reacţia preşedintelui Senatului, şi asta o spun în nume personal oarecum, dar sunt convinsă că şi colegii mei sunt de acord cu mine, pentru că noi, cumva, prin atitudinea noastră, am protejat aici puterea legiuitoare. Am spus că puterea legiuitoare este cea care trebuie să adopte legi, puterea executivă o poate face în circumstanţe excepţionale şi noi am spus că nu subzista acea circumstanţă a urgenţei', a declarat judecătorul, referindu-se la sesizarea făcută de CSM cu privire la OUG 13.

Citește și: FOTO HOT Nicki Minaj și-a arătat sânii la un eveniment de modă la Paris

CSM-ul, prin preşedinte, are această atribuţie prevăzută de Constituţie şi de legea sa de organizare de a sesiza Curtea Constituţională atunci când apreciază că există un conflict constituţional între puterile statului, a adăugat Chiş.

'Ştiţi că CSM a făcut-o în legătură cu această Ordonanţă 13. De ce a făcut-o? Pentru că a fost întrebat. (...). Parţial, Guvernul a ţinut seama de avizul nostru. Dincolo de toate discuţiile dacă avizul nostru era obligatoriu sau nu era obligatoriu. A fost cerut, a fost negativ într-o primă etapă, parţial s-a respectat, după care s-a cerut încă un aviz pe noile propuneri şi nu s-a mai aşteptat acel aviz. De aici noi am spus, şi spune unul din judecătorii CC în opinia separată, că nu s-a respectat obligaţia de loialitate. Adică atunci când ceri un aviz, trebuie să-l aştepţi, că de aia l-ai cerut, nu? Ca dovadă că au avut nevoie şi în prima situaţie', a spus membrul CSM.

Citește și: Jocul lui Ponta cu Dragnea. Ce a vrut sa-i transmita Tariceanu lui Iohannis

Andrea Annamaria Chiş a menţionat că CSM a apreciat că a fost un conflict între guvern, ca putere executivă, nu numai cu puterea judecătorească, ci şi cu puterea legislativă. 'Noi am susţinut că a exercitat (guvernul - n.r.) o atribuţie care era a parlamentului', a mai spus membrul CSM.

'Conflict între puteri înseamnă când una dintre puteri se bagă peste atribuţiile celeilalte. Şi noi am spus că s-a băgat executivul peste atribuţiile puterii legiuitoare. Cum? Pentru că nu a justificat condiţia urgenţei. Condiţia urgenţei era şi o chestiune ce ţinea de conflict, în opinia noastră, şi o chestiune ce ţinea de neconstituţionalitate ca şi o condiţie extrinsecă, exterioară actului. Repet, nu am atins fondul, nu am spus că trebuie să fie sau nu aceasta o chestiune de politică penală felul în care se legiferează abuzul în serviciu. (...). Este dreptul preşedintelui Senatului - şi a Parlamentului bineînţeles, să aibă o poziţie, aşa cum am avut şi noi, şi cred că, instituţional, este corect să colaborăm în limitele Constituţiei şi să respectăm fiecare atribuţiile celeilalte', a conchis membrul CSM.

Citește și: REVOLUȚIE în medicină: A fost creat primul embrion artificial din celule stem

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri, la dezbaterile din plenul reunit pe proiectul de declaraţie a Legislativului pe care l-a iniţiat, că este nevoie de o voce puternică pentru a sublinia care este rolul Parlamentului, pentru a-i reface prestigiul şi importanţa, în contextul în care în ultima perioadă a existat "o ingerinţă majoră a CSM în activitatea puterii executive şi o ingerinţă a instituţiilor de forţă în activitatea Guvernului şi a Parlamentului".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.