Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima vizită a unui ministru israelian în Turcia, după criza diplomatică dintre cele două state

Ministrul energiei israelian, Yuval Steinitz, efectuează joi prima vizită a unui membru al guvernului israelian în Turcia după sfârşitul crizei diplomatice de şase ani dintre cele două ţări, relatează AFP, potrivit agerpres.

Steinitz s-a întâlnit în cursul dimineţii la Istanbul cu omologul său turc, Berat Albayrak, ginerele preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în marja Congresului Mondial al Energiei, potrivit unui responsabil al Ambasadei Israelului în Turcia.

Citeşte şi: Australia: 'Donald Trump este o târâtoare dezgustătoare'

În iunie, cele două ţări au semnat un acord pentru a pune capăt disensiunilor lor diplomatice, apărute în 2010, după asaltul în forţă lansat de Israel împotriva navei umanitare turceşti cu ajutoare pentru palestinienii din Fâşia Gaza, soldat cu moartea a zece militanţi turci.

La acest forum energetic, ministrul israelian urmează să pronunţe un discurs într-o sesiune intitulată "O nouă configuraţie a Mediteranei de est".

Potrivit acordului de reconciliere, Israelul a alocat la sfârşitul lunii septembrie 20 de milioane de dolari (aproximativ 18 milioane de euro) drept compensaţii Turciei, pentru familiile victimelor atacului.

Citeşte şi: Aviaţia rusă a reluat bombardamentele în Alep (OSDO)

În schimb, Ankara a renunţat la acuzaţiile împotriva foştilor şefi ai armatei israeliene pentru implicare în asalt.

În plus faţă de scuze şi o relaxare a blocadei israeliene impuse Fâşiei Gaza, compensaţia financiară a fost unul din elementele-cheie cerute de Ankara pentru a se angaja în normalizarea relaţiilor diplomatice cu Israelul.

Israelul şi Turcia - care nu au rupt complet relaţiile în timpul crizei - au fost de acord, de asemenea, să facă din nou schimb de ambasadori.

Turcia s-a arătat interesată recent de o cooperare energetică cu Israelul, exprimându-şi dorinţa de a importa gaze naturale offshore a căror extracţie este în creştere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.