Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primar din județul Suceava, trimis în judecată pentru luare de mită

inquamphotos.com / Octav Ganea
mita, bani marcati

Primarul comunei sucevene Mitocu Dragomirnei, Dănuţ Solcan, cercetat în stare de libertate, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, se arată într-un comunicat remis miercuri, AGERPRES, de Biroul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. 

Potrivit procurorilor, pe 9 mai 2016, numita I.I. s-a prezentat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava şi a sesizat faptul că primarul comunei Mitocu Dragomirnei a solicitat să-i dea suma de 5.300 lei, din fondurile obţinute cu titlu de subvenţie APIA, pentru a-i prelungi contractul de concesiune a unei păşuni comunale. 

Numita I.I. este, de aproximativ trei ani, preşedinta unei asociaţii de crescători de animale din Mitocu Dragomirnei, asociaţie care în 2013 a încheiat cu primăria comunei un contract de concesiune pentru o suprafaţă de 67,56 hectare de teren situată în extravilanul localităţii, pentru o perioadă de trei ani, stabilindu-se o redevenţă de 105 lei/ha/an. 

În vederea prelungirii contractului de concesiune, în luna februarie 2016 numita I.I. a depus o cerere la Primăria Mitocu Dragomirnei, iar după aproximativ o lună s-a prezentat la ea un intermediar care i-a comunicat că a fost trimis de primar să îi numere oile, iar cu ocazia discuţiilor purtate, acesta a întrebat-o dacă "nu realizează că vin alegerile, iar primarul are nevoie de bani", arată anchetatorii. 

Numita I.I. a dedus de aici că ar trebui să-i dea primarului o sumă de bani pentru a i se prelungi contractul de concesiune, întrucât în cuprinsul contractului se menţionează că acesta poate fi prelungit pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata sa iniţială prin acordul de voinţă al ambelor părţi. 

La sfârşitul lunii aprilie 2016, numita I.I a primit prin virament bancar suma de 29.000 lei cu titlu de subvenţie APIA, lucru pe care l-a aflat şi primarul, astfel că acesta s-a prezentat la începutului lunii mai la numita I.I. şi i-a cerut suma de 5.300 lei, se menţionează în comunicat. 

Potrivit sursei citate, în aceste condiţii au fost efectuate demersurile necesare efectuării unui flagrant, iar pe 9 mai 2016, la ora 16,21, echipa de flagrant a pătruns în casa numitei I.I. unde se afla inculpatul Dănuţ Solcan, acesta având asupra sa suma de 5.200 lei, în bancnote ce aveau cupiura şi seria menţionată în procesul verbal de predare primire întocmit anterior. 

Întrebaţi cu privire la semnificaţia sumei, numita I.I. a arătat că suma a fost oferită primarului pentru a obţine prelungirea contractului de arendă a păşunii pe care era organizată stâna de oi a sa şi a soţului. 

Pe de altă parte, Dănuţ Solcan a pretins că suma reprezintă cota parte din subvenţia APIA care i-ar fi revenit fiicei sale. 

Deoarece suma de bani ce a fost oferită drept mită a fost pusă la dispoziţie de către numita I. I. pentru realizarea flagrantului, iar întreaga sumă a fost identificată asupra inculpatului, aceasta a fost ridicată şi restituită procedural către numita I.I. de către organele de urmărire penală, astfel că nu au fost instituite măsuri asiguratorii în cauză. 

Fapta inculpatului Solcan care a pretins şi primit suma de 5.200 lei de la I. I., direct, pentru sine, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv efectuarea demersurilor necesare în vederea prelungirii valabilităţii contractului de concesiune nr. 2980/01.07.2013, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită, se mai arată în comunicat. 

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Suceava.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.