Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul Lugojului își pierde funcția din cauza domiciliului: 'De ce Dominic Fritz nu are reşedinţă în Timişoara şi nici cetăţenie română şi e primar?'

ebihoreanul.ro
justitie

Fostul primar liberal al municipiului Lugoj, Claudiu Buciu, a anunţat, joi, că a pierdut definitiv, în instanţă, funcţia pe care a câştigat-o în alegerile locale din 2020, după ce şi-a schimbat domiciliul pentru câteva săptămâni, la începutul acestui an, potrivit Agerpres.

"Am candidat menţionând pe toate formularele de candidatură că am dubla cetăţenie. Nimeni nu a avut nimic de obiectat, nici autoritatea electorală şi nici judecătorii care au validat candidatura şi apoi alegerea mea ca primar. În timpul mandatului am renunţat la domiciliul din Lugoj, stabilindu-mi reşedinţa tot în Lugoj. Fără să încalc nicio lege. Am fost la serviciu zi de zi, indiferent că am avut domiciliul sau reşedinţa în Lugoj. I-am deranjat pe toţi cei care n-au mai făcut afaceri ilegale cu Primăria, pe toţi cei care ocupau ilegal proprietăţile primăriei (...) La nivel politic am deranjat conducerea judeţeană a PNL pentru simplul fapt că spun liber ce gândesc (...) E greu de înţeles de ce primarul Timişoarei (Dominic Fritz, n.r.) nu are nici măcar reşedinţă în Timişoara şi nici cetăţenie română şi poate fi primar (ceea ce e corect), iar eu nu (...) Pentru mine, singura instanţă care mă va judeca corect vor fi lugojenii", a afirmat Claudiu Buciu.

Fostul edil mai arată că este cetăţean român, născut la Lugoj, dar şi cetăţean german, pentru că soţia şi cei trei copii locuiesc de peste 10 ani în Germania, statul german acordându-le cetăţenia în condiţii normale.

Claudiu Buciu a fost destituit din funcţie de prefectul Mihai Ritivoiu, în luna iulie, după ce a fost sesizat că edilul din Lugoj şi-ar fi schimbat domiciliul, pentru câteva săptămâni, în Germania. Buciu a atacat în instanţă ordinul de încetare a mandatului emis de Instituţia Prefectului.

Prefectul Ritivoiu a arătat că legea este foarte clară în acest sens, în Codul Administrativ se precizează, la articolul 160, că "mandatul primarului încetează de drept la schimbarea domiciliului într-o altă unitate administrativ-teritorială". "Nu am nicio bucurie în acest sens (al emiterii ordinului de încetare a mandatului) şi consider că relaţia între un primar ales şi cetăţenii care l-au votat este sacră. Poate chiar de aceea, este cu atât mai complicat să faci un astfel de act, când chestiunea poate părea una de nuanţă. În schimb legea este foarte clară şi nu suportă nicio interpretare în acest sens", afirma prefectul Mihai Ritivoiu, în iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.