DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Primăria din Amsterdam a decis restituirea unui tablou al pictorului rus Vasili Kandinsky, achiziţionat în anii 1940 în timpul ocupaţiei naziste

kunstkopie.de
Bild mit Häusern Wassily Kandinsky

Primăria din Amsterdam a decis restituirea unui tablou al pictorului rus Vasili Kandinsky, achiziţionat în anii 1940 în timpul ocupaţiei naziste, moştenitorilor familiei de origine evreiască şi proprietara sa de drept, pentru "a repara o nedreptate" şi a pune capăt unei dispute legale ce durează de peste nouă ani, relatează EFE, citat de agerpres.

Proprietarul Robert Lewenstein a vândut în 1940 tabloul "Bild mit Häusern" (1909) Muzeului Stedelijk din Amsterdam, unde se află expus, înainte de al Doilea Război Mondial. Tabloul făcea parte din colecţia familiei Lewenstein şi fusese cumpărat iniţial de tatăl său, Emanuel, cu două decenii înainte.

Muzeul achiziţionase tabloul la o licitaţie cu 160 de florini, în condiţiile în care proprietarul îl cumpărase în 1923, cu 500 de florini, un detaliu pe care moştenitorii l-au invocat pentru a demonstra că familia de evrei se afla în mari dificultăţi financiare din cauza persecuţiei naziste.

Toţi, Comitetul olandez pentru restituiri, care gestionează restituirea pieselor de artă din perioada războiului, nu a considerat că acest fapt reprezintă o dovadă că familia de evrei a vândut sub preţ tabloul muzeului, astfel încât a recomandat Muzeului Stedelijk din Amsterdam să nu restituie tabloul moştenitorilor.

Comitetul a invocat şi importanţa acestui tablou pentru muzeu, astfel încât moştenitorii au depus o plângere în justiţie pentru a recupera pictura, însă justiţia olandeză a considerat în decembrie că aceasta trebuie să rămână în arhiva muzeului pentru "importanţa valorii sale artistice şi istorice".

Totuşi, edila oraşului Amsterdam, Femke Halsema, a decis să pună capăt îndelungatei dispute cu moştenitorii proprietarului original şi a optat pentru a nu mai aştepta o reevaluare a Comitetului şi să repare această nedreptate. "Având în vedere timpul îndelungat şi importanţa reparării unei injustiţii, vom restitui tabloul fără o nouă intervenţie a Comitetului pentru restituiri", notează Halsema într-o scrisoare.

Familia trebuie să decidă acum dacă tabloul lui Kandinsky, estimat la 20 de milioane de euro, va rămâne în continuare expus publicului, sau dacă preferă să-l transfere în altă locaţie.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.