Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primăria Timişoara derulează un proiect de promovare a patrimoniului cultural evreiesc

haaretz.com
evrei

Primăria Timişoara derulează un proiect care are ca scop promovarea patrimoniului cultural evreiesc din municipiu, printre care se numără şi trei sinagogi construite între 1864 şi 1910, scrie Agerpres.

Proiectul a fost numit "Rediscover, expose and exploit the concealed Jewish heritage of the Danube Region" şi este finanţat prin Programul Transnaţional Dunărea. 

"În cadrul proiectului "Rediscover", aflat în derulare, în perioada 20-21 februarie, la Timişoara este programat Seminarul Cross Conrty Wok Schop, un seminar cu parteneri de proiect din România, Croaţia, Ungaria, Germania, Serbia, Bosnia şi Herţegovina. Proiectul este finanţat prin Programul Transnaţional Dunărea, în care Timişoara este partener", a declarat, luni, primarul Nicolae Robu. 

Luciana Friedmann, preşedintele Comunităţii Evreilor din Timişoara, a precizat că acest seminar va include şi vizitarea principalelor obiective din patrimoniul cultural al comunităţii din Timişoara. 

"Comunitatea noastră are câteva obiective de reper în Timişoara, cum sunt cele trei sinagogi şi cimitirul evreiesc, care probabil că vor fi incluse într-un tur al oraşului", a afirmat Luciana Friedmann.

Citește și: Încep înscrierile pentru competiţia internaţională a Festivalului 'Ceau, Cinema!'

Comunitatea evreilor a ridicat trei sinagogi în Timişoara - Cetate (1864-1865), Fabric (1899) şi Iosefin (1910), atunci când numărul iudeilor era mai mare. O dată cu trecerea timpului, mulţi dintre iudei au plecat în Israel, iar din miile de etnici au rămas circa 300 evrei în vârstă, şi alţii, la fel de puţini, care fac parte din familiile lor. Reducerea numărului comunităţii a redus posibilităţile financiare de întreţinere a lăcaşurilor lor de rugăciune, acestea s-au deteriorat, iar unica sinagogă în care se mai poate intra este cea din Iosefin, în care se mai oficiază câte vreun botez sau se spun psalmi cu prilejul puţinelor lor sărbători de peste an. 

Sinagoga Cetate a fost construită folosindu-se planurile arhitectului vienez Ignaz Schumann. Faţada are două turnuri şi placaje cu plăci din mozaic de diverse culori, predominând albastrul, oferind o cromatică plăcută. Sinagoga a primit în 1886 şi o orgă. Ultimele rugăciuni când imensa sală era plină de credincioşi s-au auzit în anii '90, după Revoluţie. 

În cimitirul evreiesc îşi dorm somnul de veci în jur de 16 mii de suflete, mormintele fiind îngrijite de către voluntari ai comunităţii evreilor locului. Cel mai vechi mormânt este cel al medicului Arziel Assiel (1693), alături de cel al rabinul Oppenheimer Zvi Hirsch, al cărui mausoleu este un adevărat loc de pelerinaj, nu doar pentru evrei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.