Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarii PNL pierd bani din alianța cu PSD

economica.net
calcule finante

Din momentul în care USR-Plus a întors toate tunurile către Florin Cîțu, ca urmare a gestului mișelesc de a-l demite pe Stelian Ion, echipa premierului a căutat încontinuu alternative pentru a rămâne la putere. În mijloc sunt doar banii pe care Florin Cîțu i-a promis primarilor PNL în schimbul votului oferit la congresul din 25 septembrie. Toate calculele matematice i-au împins pe liberalii din echipa Cîțu în brațele PSD.

Șocul nu este foarte mare pentru cineva care cunoaște istoria recentă a unor membri din „#echipa câștigătoare”. Foarte mulți susținători ai lui Florin Cîțu au o experiență bogată în afacerile cu PSD care implică fondurile statului român, iar pentru oameni precum Alina Gorghiu sau Cristian Bușoi, debarasarea de un ghimpe precum USR-Plus este o mană cerească. Cine pierde însă din această alianță dintre PNL și PSD?

Singurul perdant major din acest joc este Partidul Național Liberal. Și când spunem că este un perdant major avem în considerare 2 aspecte importante.

În primul rând PNL va aluneca pe o pantă extrem de abruptă din punct de vedere electoral. Ceea ce a reușit Ludovic Orban în ultimii 4 ani, să ridice Partidul Național Liberal de la 18% la 30%, se va dărâma instant. Diferența de scor s-a datorat exclusiv luptelor la baionetă duse de către membrii PNL împotriva PSD și a tuturor acțiunilor păguboase promovate de către aceștia în ultimii 30 de ani. O alianță cu social democrații sau „ciuma roșie”, cum era titulatura acestora în toți anii de opoziție făcuți de PNL sub conducerea lui Orban, înseamnă pierderea încrederii tuturor acelor membri care au purtat crezul că USL a fost o greșeală care trebuie dată istoriei și că România trebuie să lupte împotriva corupției și tuturor metehnelor promovate de PSD.

Unde va duce această scădere drastică? La transformarea Partidului Național Liberal în a balamaua PSD-ului. Visul lui Călin Popescu Tăriceanu e pe care să se întâmple prin bunăvoința lui Florin Cîțu și a celor din spatele lui.

Ce înseamnă acest lucru în concret? Înseamnă că aproximativ 40% din aleșii pe care îi are PNL acum, atât locali cât și parlamentari, nu vor mai prinde un mandat în 2024.

În al doilea rând PNL va pierde matematic din fondurile guvernamentale. Într-o alianță PNL-PSD, ponderea liberalilor este mult mai mică decât în coaliția care guvernează astăzi țara. Dacă acum, în alianța PNL-USR-Plus-UDMR, liberalii reprezintă vioara întâi, cu PSD vor deveni vocea din fundal care va trebui să apeleze mereu la bunăvoința social-democraților.

În coaliția parlamentară PNL-USR-Plus-UDMR, conform voturilor pe care aceste partide le au în parlament, PNL reprezintă peste jumătate ca pondere, mai exact liberalii au 55% din totalul voturilor. La negocieri, această pondere este foarte importantă pentru că atât portofoliile cât și fondurile alocate primarilor se distribuie în funcție de acest calcul matematic simplu, al importanței în coaliție.

Cum arată cifrele în ipoteza unei coaliții PSD-PNL-UDMR? În acest caz PSD, cu 157 de voturi în parlament, reprezintă 49% din alianță, PNL scade de la 55% la 41%, iar UDMR reprezintă 10%. Astfel, PNL va fi pus în situația în care va susține alocări bugetare către primarii PSD mai mari decât cele către proprii primari. Așadar, de unde Cîțu a dinamitat întreg guvernul pentru a da bani primarilor, va fi nevoit acum să taie drastic din fondurile pentru liberali cu scopul de a-și hrăni partenerii social-democrați din parlament.

Ce vor spune primarii PNL când vor vedea că în județ, deși au tras până la ultima picătură de sânge ca să ducă PNL la guvernare, opozanții de moarte vor primi tot mai mulți bani decât ei? Pentru un primar din teritoriu, fondurile guvernamentale reprezintă biletul pentru încă un mandat, iar primarii PNL vor asista la un scenariu în care Florin Cîțu, prin alianța cu PSD, le anulează din start șansa de mai câștiga ceva în 2024.

USL 2.0, la fel cum a fost și USL, reprezintă cea mai grea piatră de moară atârnată de gâtul Partidului Național Liberal. Prin această alianță, cei care orchestrează astăzi tot acest proces de uniune cu PSD, nu fac decât să distrugă PNL și să reînvie PSD, ducându-l mai departe decât au reușit să îl ducă în 2016, atunci când Dragnea înregistra un scor istoric pentru social-democrați. Să nu ne mire dacă în 2024 vom asista neputincioși la o victorie zdrobitoare a PSD pe toate palierele, inclusiv acolo unde speranța lor este cea mai scăzută și anume în alegerile Prezidențiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.