Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul din Alba Iulia, despre neridicarea deşeurilor menajere: 'Nu îmi doresc să arunc vina asupra nimănui și nici să asum un eşec care nu ne aparţine'

pressone.ro
gunoi gunoaie

Edilul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a transmis, luni, că Primăria face toate demersurile pentru ca problema colectării deşeurilor menajere să fie rezolvată "cât mai rapid", după ce acestea nu au mai fost ridicate în ultimele zile, arătând că nu doreşte să îşi asume un eşec de care administraţia locală nu s-ar face vinovată.

"Ne confruntăm, din păcate, cu o nouă situaţie, absolut neplăcută şi nedorită, în care multe din deşeurile menajere de pe raza municipiului Alba Iulia nu sunt colectate. Nu îmi doresc să arunc vina asupra nimănui, însă nici nu doresc să asum un eşec care nu ne aparţine şi de care administraţia locală nu se face vinovată, chiar dacă mulţi dintre cetăţeni arată cu degetul către noi în aceste zile", a scris, pe pagina sa de Facebook, Gabriel Pleşa, potrivit agerpres.ro.

Primarul a explicat că, până la deschiderea şi punerea în funcţiune, la începutul lunii mai, a rampei ecologice de la Galda de Jos, deşeurile menajere s-au acumulat, după ce nu au mai fost primite la Târgu Jiu şi au fost depozitate pe rampa de transfer a firmei care operează serviciul de salubritate în Alba Iulia.

"Pentru o scurtă perioadă de timp, deşeurile au fost transportate la Bihor, la rampa ecologică de lângă Oradea. Contractul acela a fost însă unul de scurtă durată, menit doar a fi o rezolvare de moment. Din păcate, chiar dacă rampa de la Galda a fost deschisă, deşeurile adunate pe rampa de transfer de la marginea oraşului, cea deţinută de Polaris, depăşesc cu mult capacitatea actuală de procesare a rampei de la Galda", a arătat Gabriel Pleşa.

El a subliniat că Primăria Alba Iulia nu operează nici serviciul de salubritate şi nici rampa ecologică de la Galda de Jos.

"Mai mult, Primăria Alba Iulia nu se află în relaţii contractuale cu firma care operează rampa de la Galda, Rer Vest, companie care va prelua şi serviciul de salubritate din oraş. Aceste relaţii contractuale sunt intermediate de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară - Salubris, asociaţie similară AIDA - TL, din care Alba Iulia face parte alături de mai multe localităţi şi în care, implicit, municipalitatea nu are decât un singur vot, şi deci nu putere de decizie", a punctat edilul.

Gabriel Pleşa a adăugat că este totuşi în contact permanent atât cu conducerea Consiliului Judeţean Alba, proprietarul rampei de la Galda de Jos, cu conducerea Rer Vest, firma care operează rampa, cât şi cu conducerea Polaris, care operează serviciul de colectare în municipiu.

"Am discutat, de asemenea, şi cu alte companii care activează în domeniul managementului deşeurilor, pentru a găsi cât mai rapid soluţiile pentru a ieşi din această situaţie. Ştiu, înţeleg şi împărtăşesc supărarea multor cetăţeni. (...) Vă asigur pe toţi că, deşi Primăria Alba Iulia nu este un factor de decizie în această situaţie ori rezolvarea ei, voi face tot ceea ce ţine de mine, vom face tot ceea ce ţine de noi pentru ca această situaţie complicată să fie soluţionată şi, mai mult, astfel de situaţii să nu mai apară în viitor", a mai scris Pleşa.

Deşeurile menajere nu au mai fost ridicate de sâmbătă de firma care efectuează salubrizarea în Alba Iulia.

În ultimii ani, deşeurile menajere din judeţul Alba au fost transportate la depozite din Sibiu, Târgu Jiu şi Oradea.

În 7 mai, Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos, o investiţie cu fonduri europene, a devenit operaţional, cu o întârziere de câţiva ani. Sistemul este operat de către o asociere de două firme, în baza unui contract încheiat în februarie cu Consiliul Judeţean Alba, ce are ca obiect delegarea prin concesiune a operării instalaţiilor de gestionare a deşeurilor municipale realizate în cadrul Proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Alba.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.