Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul din Roşia Montană a pledat, în şedinţa Comisiei parlamentare pentru relaţia cu UNESCO, pentru redefinirea perimetrului cultural din Roşia Montană

unesco

Primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui, şi senatorul PNL Ioan Bumb au pledat marţi, în şedinţa Comisiei parlamentare pentru relaţia cu UNESCO, pentru redefinirea perimetrului cultural din Roşia Montană, astfel încât activitatea economică de exploatare minieră să se poată desfăşura.

"Perimetrul cultural de la Roşia Montană se suprapune cu o licenţă minieră care produce efecte. Perimetrul, pe o circumferinţă de 2 km, se suprapune cu toată resursa de aur şi argint din Europa. (...) Trebuie să prindem ca atare, ce este cultură este cultură, ce este licenţă - zonă industrială. (...) Comunitatea locală din Roşia Montană este de acord cu includerea pe lista UNESCO a unor obiective bine stabilite, definite - monumente istorice, ale naturii, aşa cum au fost înainte de 2016 când a apărut perimetrul de 2 km. Trebuie să ne protejăm patrimonul (...) dar nu putem bloca această zonă. Se poate proteja patrimoniul şi se poate face şi minerit responsabil", a spus marţi, la Parlament, Eugen Furdui.

El a participat, la şedinţa de marţi a Comisiei parlamentare pentru relaţia cu UNESCO, la o dezbatere pentru redefinirea privind poziţia statului român asupra dosarelor României aflate pe agenda celei de a 44-a sesiuni, extinsă, a Comitetul Patrimoniului Mondial (16 - 31 iulie 2021) - Peisajul minier Roşia Montană; Ansamblul monumental "Calea Eroilor" realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, scrie Agerpres.ro.

Furdui a amintit că România se află într-un arbitraj internaţional privind resursa de la Roşia Montană şi care, potrivit specialiştilor, va fi pierdut în cazul includerii pe lista UNESCO a peisajului Roşia Montană, astfel că România va plăti daune şi nu va mai putea exploata resursele de aur şi argint.

Senatorul PNL Sorin Bumb a propus, la rândul său, retragerea temporară a dosarului, reformularea lui şi redefinirea perimetrelor culturale şi economice, cu păstrarea "unui echilibru".

"Trebuie să ne gândim şi la generaţiile viitoare. (...) Contează ca zăcământul să nu rămână neexploatat, pentru că este un bun al ţării. Să nu piardă ţara şi să nu fim obligaţi să dăm bani fără a exploata nimic", a spus Bumb.

Senatorul PSD Vasile Dîncu a explicat că Parlamentul poate legifera astfel încât exploatarea zăcămintelor de la Roşia Montană să nu se facă printr-o tehnologie care are la bază folosirea cianurilor.

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Liviu Brătescu a afirmat că "mandatul reprezentaţilor României este în curs de elaborare" pentru dosarul Roşia Montană.

"Suntem încă într-o fază de analiză (...) Trebuie să găsim o balanţă între cele două elemente: păstrarea patrimoniului şi conotaţiile economice ale acestui dosar. De data aceasta nu vorbim doar de o misiune, un proiect al Ministerului Culturii, ci vorbim de Guvernul României", a spus Brătescu.

Directorul adjunct in cadrul Institutului Patrimoniului Irina Iamandescu a explicat că dosarul Ansamblul monumental "Calea Eroilor" realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu nu a fost luat niciodată în discuţie din 2018 când a fost depus, din cauză că a fost analizată, în general, "memoria recentă negativă" a unor situri memoriale de război şi concluziile analizei vor fi expuse în sesiunea din 16 - 31 iulie 2021.

"Aşteptăm şi noi ce vor decide specialiştii la nivelul celei de a 44-a întâlniri a Comitetul Patrimoniului Mondial, dar e greu să facem o disociere a dosarului nostru 'Calea Eroilor' de funcţia sa memorială, în contextul de a marca sacrificiul soldaţilor români în Primul Război Mondial", a spus Brătescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.