Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul din Salcea, trimis în judecată pentru că a intervenit ca fiul lui să obţină note mari

ciocanel judecator

Ilie Lungu, primar al oraşului Salcea, judeţul Suceava, a fost trimis în judecată de DNA pentru constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă şi dare de mită (2 infracţiuni). El este acuzat că a dat bani unor profesori şi le-a promis sprijin politic pentru ca fiul lui să obţină note mari la examenul de evaluare naţională susţinut în iunie 2016. Cu toate că, pe parcursul anilor de gimnaziu, fiul primarului nu a excelat la învăţătură, la evaluarea naţională a obţinut la proba de limba şi literatura română nota 10, iar la matematică 8,25.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Nicoleta Zettel - director al Şcolii gimnaziale "Cristofor Simionescu" Plopeni, judeţul Suceava, acuzată de mai multe infracţiuni, printre care constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, fals material în înscrisuri oficiale, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, uz de fals, şi Mihai Gîză - consilier local al oraşului Salcea şi profesor de matematică la aceeaşi şcoală.

Potrivit DNA, la începutul lunii iunie 2016, Ilie Lungu a iniţiat un grup infracţional organizat, în vederea fraudării examenului de evaluare naţională susţinut la datele de 27 şi 29 iunie 2016, la care au aderat Mihai Gîză, consilier local al oraşului Salcea şi profesor de matematică la Şcoala gimnazială "Cristofor Simionescu" Plopeni, şi Nicoleta Zettel, director şi preşedinte al Comisiei de organizare a evaluării naţionale de la nivelul aceleiaşi unităţi şcolare.

Ulterior, la acest grup au aderat Cătălin Huţu, director al Şcolii gimnaziale "Aurelian Stanciu" Salcea, şi Mariana Raţă, îngrijitoare în cadrul şcolii din Plopeni şi persoană apropiată de Nicoleta Zettel. Concret, Ilie Lungu i-a promis profesorului Mihai Gîză că îi va da 200 de lei (parte dintr-o sumă totală de 1.000 de lei) şi sprijin politic pentru accederea soţiei lui Cătălin Huţu în funcţia de director adjunct în cadrul Colegiului tehnic "Alexandru Ioan Cuza" Suceava, în schimbul promisiunii lui Gîză că îi va determina pe Huţu şi Nicoleta Zettel să îl ajute pe fiul primarului să obţină note mari la examenul de evaluare naţională.

Ilie Lungu şi Mihai Gîză au convenit ca suma de 1.000 de lei să fie împărţită în trei, respectiv câte 400 de lei pentru cei doi directori - Cătălin Huţu şi Nicoleta Zettel, iar suma de 200 de lei să fie păstrată de Gîză. În urma acestei înţelegeri, Nicoleta Zettel şi Mihai Gîză au înlocuit tezele reale la limba şi literatura română şi matematică scrise de fiul primarului Ilie Lungu, cu alte teze întocmite de cei doi profesori. Cei trei au fost ajutaţi de Cătălin Huţu, Mariana Raţă şi Marius Grigoraş. Astfel, fiul primarului a luat nota finală 9,12 la examenul de evaluare naţională (nota 10 la limba şi literatura română şi nota 8,25 la matematică).

Procurorii mai susţin că, în perioada 2013 - 2015, Nicoleta Zettel a înlocuit şi falsificat teze ale altor cinci elevi care au susţinut examenul de evaluare naţională. Având în vedere că Mariana Raţă, Cătălin Huţu şi Marius Grigoraş au recunoscut acuzaţiile formulate împotriva lor, DNA a dispus disjungerea cauzei în vederea încheierii acordurilor ca urmare a recunoaşterii vinovăţiei, conform Agerpres. Dosarul se va judeca la Tribunalul Suceava.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.