Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul general scoate gunoiul de sub preș: Situația din primărie este dezastruoasă!

Razvan Sava 1

Investițiile din București ar putea fi complet blocate dacă autoritățile nu vor găsi o soluție prin care să aprobe de urgență un nou Plan Urbanistic General al Municipiului București. Actualul PUG expiră în 21 decembrie, iar fără acesta nu se mai pot elibera documentații de autorizare pe teritoriul Municipiului București, situație care ar duce la un blocaj general al investițiilor în infrastructura orașului și al investițiilor imobiliare.

Pe contul său de Facebook, primarul general Răzvan Sava dă vina pe fosta administrație pentru această situație. El susține că situația din Primăria Generală este „dezastruoasă”  și că o bună bucată de timp „am fost obișnuiți cu ascunderea gunoiului sub preș”.

„Situația în Primăria Generală este dezastruoasă. Am fost obișnuiți cu ascunderea gunoiului sub preș și cu acțiuni cosmetizate care prezentau doar „realizări de imagine” ale foștilor primari. Din cauza faptului că nu au fost inițiate procedurile pentru realizarea Planului Urbanistic General, acum suntem în situația în care riscăm să blocăm toate investițiile din București. Am solicitat remedierea de urgență a acestei situații. Sper ca împreună cu Consiliul General să remediem situația în cel mai scurt timp”, a scris edilul pe contul său de Facebook.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Primăria Municipiului București, inițierea procedurilor privind reglementările urbanistice este un atribut exclusiv al primarului general.

„Lipsa de preocupare a fostelor administrații succesive a adus, astăzi, Bucureștiul în această situație- limită. Primarul general Răzvan Sava a cerut responsabililor Primăriei Capitalei identificarea unei soluții pentru a nu lăsa Bucureștiul fără posibilitatea derulării oricăror investiții”, se arată în comunicatul PMB.

Potrivit sursei citate, legea 303/27.11.2012 dă dreptul ca autoritățile să prelungească Planul Urbanistic General al Municipiului București  pentru o perioadă de un an de zile.

„Fac un apel către Consiliul General al Municipiului București la responsabilitate și respect față de bucureșteni. Lipsa de preocupare a celor două administrații succesive ale Capitalei față de problema Planului Urbanistic General nu le aparține. Era de datoria primarilor generali în funcție să rezolve această problemă. Acum, pentru a nu pune Capitala în pericolul unui climat de nesiguranță investițională este nevoie de o decizie responsabilă față de bucureșteni: aprobarea în regim de urgență a unei hotărâri de prelungire a Planului Urbanistic General. (...) Voi cere adoptarea acestei hotărâri, în beneficiul orașului. Riscul de a bloca investițiile pentru modernizare de străzi, rețele de apă și canalizare sau de distribuție a agentului termic, căi de rulare ale tramvaielor, extinderea metroului și, nu în ultimul rând, de a bloca investițiile bucureștenilor în proiecte imobiliare private reprezintă, pentru orice om responsabil, o situație excepțională”, a declarat Răzvan Sava.

Acesta a adăugat că va solicita aprobarea în regim de urgență a unei hotărâri de prelungire a PUG în următoarea ședință de a Consiliului General.

Același PUG, prelungit de cinci ori

Actualul PUG a fost elaborat pentru perioada 2000-2010 și prelungit ulterior alți cinci ani. În anul 2012 a fost lansat concursul de soluții pentru elaborarea PUG, iar în octombrie 2013 s-a semnat un contract, cu o valoare de 35.225.000 lei (fără TVA) și un termen de implementare de 41 de luni, pentru revizuirea legii urbanistice a Bucureștiului. Potrivit PMB, deși au trecut 22 de luni de la semnarea contractului, proiectul se află încă în prima fază, aceea de elaborare a formei sintetizate a Planului Urbanistic General în vigoare și stadiul actual al dezvoltării urbane, care în mod normal ar fi trebuit să dureze 4 luni.

„Cea mai mare problemă a planului a fost lipsa de coordonare între Primăria Capitalei, primăriile de sector, deținătorii rețelelor de utilități și alte instituții ale statului, rezultatul fiind imposibilitatea completării datelor (date cadastrale, poziționare rețele utilități, date imobiliare etc) pentru elaborarea planului”, arată PMB în comunicatul de presă.

Conform contractului semnat de Primăria Generală, procesul are trei etape, dintre care cea mai de durată este elaborarea PUG-ului, care durează nu mai puțin de 17 luni, urmate de alte 4 luni necesare pentru întocmirea documentațiilor specifice obținerii avizelor necesare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.