Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul Istanbulului îl amenință pe Erdogan: Crede că legea funcționează numai în favoarea sa

cumhuriyet.com.tr
Ekrem Imamoglu

La câteva ore după condamnarea sa de către un tribunal turcesc și după mitingurile organizate de partidele de opoziție pentru a-l susține, primarul din Istanbul, Ekrem İmamoğlu, a acordat un interviu ziarului nostru, în care a subliniat că nu se aștepta la această hotărâre de condamnare.

Miercurea trecută, instanța l-a condamnat la doi ani, șapte luni și 15 zile de închisoare pentru „insultarea” unor funcționari publici, și anume a comisiei electorale din Turcia, după alegerile pline de suspans din 2019. Primarul Istanbulului a susținut că la acea vreme i-a răspuns, de fapt, ministrului de Interne, Süleyman Soylu, care îl făcuse „prost” pe İmamoğlu, relatează Kathimerini preluat de Rador.

„În 2019 au anulat victoria lui İmamoğlu la o diferență de 13.000 de voturi. Apoi au pierdut cu 800.000 de voturi. Vor să facă aceleași greșeli?” s-au întrebat analiștii rețelei de televiziune de opoziție Halk Tv în seara în care s-a anunțat decizia instanței. În cazul în care sentința rămâne definitivă, İmamoğlu se va confrunta cu privarea de drepturi politice, nu va mai putea fi primar și nici nu va mai putea să-și depună candidatura pentru realegerea sa. Procedura de judecare a cauzei de către Curtea de Apel poate dura până la doi ani.

Joi seară, procurorul a făcut apel. Cercurile judiciare susțin că demersul procurorului ar putea avea drept scop accelerarea procedurilor de validare a hotărârii judecătorești din prima instanță. Colaboratorii lui İmamoğlu spun că procurorul nu a găsit sentința drept „suficientă”.

Imediat după anunțarea deciziei instanței, mii de cetățeni s-au adunat în jurul clădirii primăriei din Istanbul, iar la fața locului au venit și İmamoğlu și președintele Partidului Bun, Meral Akșener, demers interpretat drept sprijin politic și pentru posibilele planuri politice de viitor ale primarului Istanbulului.

Dinspre tabăra guvernamentală se afirmă că decizia instanței nu este definitivă și se subliniază că toată lumea ar trebui să aștepte decizia Curții de Apel. Süleyman Soylu l-a numit pe Imamoglu „cel mai eșuat primar din istorie”.

În rândul opoziției există temerea că până la alegerile din iunie 2023 ar putea fi luate acțiuni legale care să blocheze candidatura lui İmamoğlu. În același timp, există și zvonuri că ministrul de Interne, Soylu, l-ar putea înlătura din funcție pe baza altor acuzații și ar putea numi un funcționar public la primăria Istanbulului. Această formulă a fost aplicată în zeci de municipalități din sud-estul Turciei, unde primarii aleși au fost acuzați de colaborare cu organizații teroriste.

Pentru tabăra guvernamentală, „candidatul ideal al opoziției” este Kemal Kılıçdaroğlu, care în sondajele de opinie pare să fie singurul care pierde în fața lui Erdogan. Acesta este poate și motivul pentru care partenerul de guvernare al lui Erdogan, președintele Partidului Acțiunii Naționale (MHP), Devlet Bahçeli, printr-un mesaj pe Twitter, a susținut că „mitingul și îmbrățișările dintre İmamoğlu și Akşener sunt o conspirație împotriva lui Kılıçdaroğlu, care atunci se afla în Germania. Ținta jocului este Kılıçdaroğlu”.

Urmează interviul cu Ekrem İmamoğlu:

Reporter: Domnule İmamoğlu, v-ați așteptat la această sentință a instanței? Cum o interpretați după ce s-a întâmplat în 2019? Cum v-ați simțit când ați auzit decizia?

Ekrem İmamoğlu: Pur și simplu, în acest caz mă așteptam la achitarea mea. Pentru că toată lumea din Turcia știe că eu i-am răspuns în același mod ministrului de Interne, care mă făcuse „prost”. Problema nu are nicio legătură cu Consiliul Electoral Suprem. Am făcut această declarație pe 4 noiembrie 2019, dar cauza a fost trimisă în judecată 20 de luni mai târziu, pe 27 mai 2021. Acesta este un caz în care guvernul face presiuni asupra justiției. Pentru că până și primul judecător din proces a anunțat că a fost presat să pronunțe o sentință de vinovăție. Și a fost îndepărtat. El nici măcar nu a deschis o anchetă în acest caz. Din păcate, politica a luat justiția ostatică.

Reporter: Se repetă istoria? După cum a afirmat Meral Akșener, în trecut a existat o încercare de a-l bloca pe domnul Erdogan cu o hotărâre judecătorească atunci când era primar al Istanbulului, dar în cele din urmă a devenit prim-ministru și președinte. Comentatorii politici se întreabă dacă acum este rândul dvs.

Ekrem İmamoğlu: Pentru început vreau să spun că nu-mi place să fiu comparat cu Erdogan. Adevărata problemă aici este că Erdogan pare să se bucure că ne face tuturor mult mai multe decât i s-au întâmplat lui în trecut. El vrea ca legea și democrația să funcționeze numai pentru el, în timp ce este și extrem de nedrept față de adversarii săi.

Reporter: Reprezintă mitingul din Sarachane (piața în care se află clădirea primăriei din Istanbul), prezența a șase lideri ai opoziției la acest miting și sprijinul exprimat public de aceștia un moment de cotitură pentru Turcia?

Ekrem İmamoğlu: Sprijinul celor șase lideri și marea susținere a oamenilor din Istanbul față de apelul nostru au fost foarte importante. Dar momentul de cotitură nu va fi mitingul. Schimbarea se va întâmpla când vom câștiga alegerile și vom pune Turcia pe drumul cel bun.

Reporter: Care este planul dvs pentru viitor? Există relatări că ați putea fi candidat la președinția țării. S-ar putea întâmpla asta?

Ekrem İmamoğlu: Nu comentez decizia pe care o vor lua cei șase lideri. Sunt foarte fericit să servesc Istanbulul.

Reporter: Cum credeți că va reacționa opinia publică turcă față de această decizie judecătorească?

Ekrem İmamoğlu: În sondaje, aproape 70% dintre turci consideră decizia nedreaptă și o critică.

Reporter: V-au fost trimise mesaje de sprijin din Grecia?

Ekrem İmamoğlu: Mesaje de sprijin au venit din multe părți ale lumii, inclusiv din Grecia.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.