Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul Municipiului Focșani: 'Spectacolul politic trebuie să înceteze!'

facebook.com
Cristi Misăilă

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, i-a transmis o scrisoare deschisă Prim-ministrului Florin Cîțu în care a reclamat blocajul financiar în care se află Primăria, ca urmare a aprobării bugetului local, în data de 10 mai 2021. Blocajul de la Primăria Municipiului Focșani înseamnă, la acest moment, imposibilitatea de a face plăți ca urmare a invalidării bugetului de către programul informatic al Ministerului de Finanțe și are ca și consecințe următoarele:

• imposibilitatea de a asigura servicii de salubritate publică precum: curățenie stradală, dezinsecție și deratizare, îngrijire spații verzi etc.

• imposibilitatea de a continua lucrările de investiții care se derulează pe raza municipiului Focșani, inclusiv cele din fonduri europene;

• imposibilitatea de a asigura servicii de pază și de curățenie, implicit de a asigura normele legale de funcționare;

• imposibilitatea plății salariilor către angajați, în anul de grație 2021;

Primarul Cristi Valentin Misăilă i-a scris primului-ministru pentru a-i semnala faptul că Municipiul Focșani se confruntă de luni întregi ”cu divergențe aparent ireconciliabile care fac imposibil de îndeplinit, atât obligațiile stabilite prin lege, cât și programele investiționale, fapt care afectează viața cotidiană” a focșănenilor.

”Din data de 10 mai Municipiul Focșani se află în imposibilitatea reală de a finanța serviciile publice și instituțiile din subordine, motivat de faptul că proiectul de buget fundamentat de primar în calitate de ordonator de credite potrivit metodologiei de elaborare a proiectelor de buget pe anul 2021, a estimărilor pe anii 2022-2024, a Legii nr. 15/2021 a bugetului de stat, a Legii 273/2006, prin raportare la angajamentele și strategiile locale legale și propus potrivit art. 155 alin.(4) lit. a ) din Codul Administrativ a fost modificat în mod substanțial și nelegal de către majoritatea din Consiliul Local”, arată Primarul Misăilă în scrisoarea sa.

În documentul la care facem referire, Primarul arată că prin aprobarea unor amendamente s-a ajuns la un buget în care alocarea anuală pe unele linii bugetare din secțiunea de funcționare să fie 0 (zero) sau sub valoarea deja angajată și cheltuită în limita a 1/12 din prevederile bugetelor anului precedent, cheltuieli realizate conform art. 40 din Legea nr. 273/2006.

”O situație deosebită se înregistrează în ceea ce privește cheltuielile de personal care au fost diminuate în mod nejustificat și nelegal cu procente între 60% și 80%”, atrage atenția Primarul Cristi Valentin Misăilă.

În scrisoarea adresată Prim-ministrului, edilul a subliniat faptul că pentru acoperirea acestei situații nelegale generată de majoritatea din Consiliul Local Focșani, ministrul finanțelor a răspuns unei comenzi politice și a manipulat opinia publică, în speranța că va acoperi un demers al colegilor de partid.

Primarul a mai arătat că la acest efort de ”spălare” a imaginii coaliției PNL-USR PLUS din Consiliul Local Focșani s-a raliat și Prefectul PNL al Județului Vrancea, Gheorghiță Berbece! ”Dată fiind încălcarea flagrantă a legii prin neasigurarea cheltuielilor de funcționare, hotărârea prin care a fost aprobat bugetul Municipiului Focșani a primit raport de nelegalitate din partea Secretarului General al Municipiului Focșani, raport confirmat de juriștii din Prefectura Vrancea, dar infirmat de Prefectul Județului Vrancea care nu numai că nu răspunde exigențelor unui document emis ca urmare a controlului de legalitate, dar încalcă orice normă deontologică”, subliniază Primarul Cristi Valentin Misăilă.

Acesta mai subliniază faptul că potrivit art. 249 din Codul Administrativ, Prefectul, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu și garant al respectării Constituţiei, a legilor, a ordonanţelor şi a hotărârilor Guvernului, precum şi a celorlalte acte normative de către autorităţile administraţiei publice locale - inclusiv cele emise de Consiliul Local Focșani - are obligația să verifice legalitatea actelor administrative ale autorităţilor, iar în cazul în care constată, în cuprinsul acestora, o încălcare a legii, are obligația să exercite tutela administrativă, respectiv să atace în instanță hotărârile care nu sunt legale!

”Prefectul, prin abuz de putere și cu depășirea atribuțiilor legale, s-a angajat împreună cu Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea, într-un demers de dezinformare publică menit să susțină demersul politic al majorității din Consiliul Local care a declarat război primarului, angajaților Primăriei și, nu în ultimul rând, focșănenilor! Aceștia din urmă trebuie să știe că în umbra declarațiilor mincinoase ale Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea și a Prefectului, Primăria Municipiului Focșani se află în imposibilitatea de a funcționa! Este oarecum ipocrită atitudinea Prefectului care, în comunicarea transmisă Primăriei Focșani arată că are ca obligații menținerea unui climat de pace socială (…) acordând o atenție constantă prevenirii tensiunilor sociale.

Mai mult de atât, Prefectul recomandă, la fel de ipocrit, identificarea unor măsuri care să pună în acord legalitatea și oportunitatea și care să se concretizeze printr-un buget care să asigure dezvoltarea economică, social-culturală și gospodărească a Municipiului Focșani”, arată Primarul Misăilă în scrisoarea adresată Prim-ministrului Florin Cîțu. Pe această cale, ca urmare a faptului că din 10 mai 2021, Municipiul Focșani se afla într-un blocaj TOTAL, generat de faptul că programul informatic al Ministerului de Finanțe nu poate valida bugetul aprobat de majoritatea PNL-USR PLUS cu încălcarea legii și nu îl poate înregistra, conform Ordinului nr. 517/2016.

”Așa cum arată, prin adresa nr. 17.984/07.06.2021 și Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea, în cazul respingerii bugetului (de către sistemul informatic al Ministerului Finanțelor n.n.), entitatea publică are obligația să îl retransmită în forma care să respecte procedura de funcționare a sistemului. Ori, în cazul Primăriei Municipiului Focșani, această formă poate fi stabilită doar de către Consiliul Local!”, se arată în scrisoare.

În finalul scrisorii, Primarul Misăilă atrage atenția Prim-ministrului Florin Cîțu că, deși printre rânduri atât Instituția Prefectului cât și Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea recunosc faptul că bugetul Municipiului Focșani este unul nefuncțional, cele două instituții nu iau măsurile legale necesare deblocării acestei situații și, mai mult, în comunicările publice se situează, partizan, de partea PNL-USR PLUS.

”Lipsa de reacție instituțională a Instituției Prefectului și a Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea reprezintă, în sine un abuz de putere, acesta având ca scop pereclitarea climatului de pace socială și, mai mult de atât, ar putea genera escaladarea unor tensiuni sociale nedorite. Pe această cale vă solicit să stopați, prin pârghiile de care dispuneți spectacolul politic girat de Prefectul de Vrancea, Gheorghiță Berbece și șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea, Ciprian Iamandi, în așa fel încât oamenii din Focșani să își poată vedea liniștiți de viață iar angajații din Primăria Municipiului Focșani și din instituțiile subordonate să își poată încasa salariile, conform prevederilor legale în vigoare”, a solicitat Primarul Cristi Valentin Misăilă.

Atașăm acestui comunicat de presă comunicările oficiale ale Instituției Prefectului și ale Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea pe tema bugetului Municipiului Focșani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.