Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul Timişoarei, acuzat de rasism: 'Am primit o sesizare de la nu știu ce de la Comisia Europeană. O prostie fără seamăn'

www.renasterea.ro
Nicolae Robu

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a fost reclamat la Comisia Europeană pentru rasism, în urma unei vizite pe care a făcut-o într-un cartier în care locuiesc persoane de etnie rromă, iar edilul le-a transmis să meargă la muncă, transmite MEDIAFAX.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a declarat că a fost depusă o sesizare la Comisia Europeană în care este acuzat de rasism, după ce, în urmă cu câteva zile a făcut o vizită în cartierul Traian, pentru a discuta cu persoanele de etnie rromă care locuiesc în apartamentele sociale ale municipalității. Primarul i-a trimis la muncă pe acești cetățeni, iar ei, revoltați, l-au blestemat. Vizita a fost efectuată după ce, săptămâna trecută, o familie din acest cartier a primit ordin de evacuare, iar cei care ar fi trebuit să părăsească locuința ar fi dat foc la casă.

CITEȘTE ȘI: Efectele ADVERSE ale tratamentelor naturiste: când și de ce trebuie evitate anumite plante medicinale

“Am primit o sesizare de la nu știu ce de la Comisia Europeană, că intervenția mea ar fi fost una rasistă. O prostie fără seamăn, probabil că cineva a făcut o sesizare acolo și s-a luat drept bun ceea ce au spus cei ce au făcut sesizarea, încă nu știu detalii. Pe mine nu mă interesează etnia oamenilor, ci mă interesează faptele lor. Exact acestea mi-au fost cuvintele. Nu putem lăsa un cartier întreg, în plus și unul cu semnificație istorică, cu potențial foarte ridicat, sub teroarea unor indivizi. Nu ne interesează etnia lor, ne interesează că fac teroare în jur. Câți timișoreni nu au avut neplăcerea, necazul de a li se fura din buzunare, din poșete? Câți comercianți din zonă nu suferă că nu vin clienții la prăvăliile lor de teamă că până se uită la un exponat le dispare portofelul sau altceva? Noi putem să nu intervenim aici de teama nu știu cui că ne acuză de rasism? Să ne mai lase în pace, că ne tot dau lecții tot felul de papagali, care nu fac eforturi să cunoască realitățile în care trăim și vin cu clișee pe care ni le aplică fără să se informeze dacă acele clișee se potrivesc sau nu realităților în care trăim noi. Niciodată nu o să am nici cea mai vagă urmă de rasism în mine și nu am avut-o niciodată, dar nici nu pot să stau timorat că mă acuză nu știu cine de rasism și sper că timișorenii vor fi solidari cu mine și în continuare în acest demers care nu este pentru mine, este pentru Timișoara și noi toți cei care trăim aici, până la urmă”, a afirmat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a mai declarat că nu este de acord ca în oraș să se construiască locuințe sociale, pe motiv că fiecare persoană ar trebui să-și asigure o casă sau un apartament, iar astfel de spații ar trebui oferite doar celor care se află “în dificultate”.

“Eu sunt împotriva locuințelor sociale. O spun răspicat, asumându-mi riscul de a pierde voturi de la un anumit segment de populație. Cred că este obligația fiecărui cetățean să-și asigure o locuință. Nu o poate avea de la început, stă în chirie, dar trebuie să aibă o țintă în a-și construi, realiza o locuință. A sta cu mâna întinsă să vină altul să-ți dea o locuință nu este o soluție pentru o societate sănătoasă, cred că asistența socială este extrem de nocivă pentru orice comunitate, dacă e făcută către oameni apți de muncă. Trebuie să avem solidaritate între noi și să venim și cu asistență socială față de unii semeni, dar nu față de cei apți de muncă, ci de cei care sunt în diferite dificultăți”, a precizat Nicolae Robu.

CITEȘTE ȘI: Semnal de alarmă al cercetătorilor americani: Cum îţi afectează hipertensiunea creierul

De asemenea, primarul Timișoarei a mai explicat că în cazul în care s-ar construi locuințe sociale în alte zone ale orașului, pentru persoane de etnie rromă, s-ar ajunge la un soi de ghetou și vor apărea focare de infecție.

“Eu nu vreau să creez alte focare. Iată ce s-a întâmplat unde au fost concentrați astfel de oameni (de etnie rromă – n.r.). Dacă noi le-am construi acum niște locuințe sociale, acolo s-ar ajunge să avem un soi de ghetou. Eu aș face legile altfel. Să se poată duce bani numai la cei sunt cu diverse dizabilități, sunt cu probleme, nu la oameni apți de muncă”, a mai declarat Nicolae Robu.

Un incendiu puternic a izbucnit, în urmă cu o săptămână, la o casă cu mai multe apartamente, aflată în zona Traian din Timișoara. În urmă cercetărilor efectuate, pompierii au stabilit că focul a fost pus intenționat. Martorii au povestit că focul ar fi fost pus intenţionat de locatarii unui apartament, de etnie rromă, nemulţumiţi că urmau să fie evacuaţi, spaţiul fiind deţinut de Primăria Timişoara, care au şi făcut ameninţări în acest sens. În acest caz, poliţiştii timişeni au deschis un dosar penal pentru distrugere prin incendiere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.