Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primarul Timișoarei NU face față exploziei prețurilor la energie: 'Un milion de euro la două zile!'. Fritz laudă propunerea PSD, solicitând o soluție națională

Express de Banat
Dominic Fritz

În Timișoara a fost pornită încălzirea la un cost total al gazului de 833 lei MW/oră, în creștere față de prețul de săptămâna trecută, de 550 lei MW/oră, spune primarul Timișoarei, Dominic Fritz. El spune că astăzi costurile pe zi sunt de 2 milioane lei, o „explozie” căreia nu i se poate face față.

Dominic Fritz spune că e important ca fiecare să înțeleagă în ce situație suntem în privința exploziei prețurilor energiei.

„Am pornit încălzirea în Timișoara la un cost total al gazului de 833 lei MW/oră. Într-o singură săptămână, prețul total al gazului (moleculă, transport, distribuție și acciză) a crescut de la 550 la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de 4 ori. Această explozie de prețuri este fără precedent și nimeni nu-i poate face față, singur. Consecințele pentru fiecare consumator sunt imediate, și din păcate Colterm nu face excepție. Astăzi costurile pe zi sunt în jur de 2 milioane de lei. Un milion de euro la două zile! În decembrie, ianuarie și februarie ne așteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100 de milioane de lei pe lună. Lunar! Și asta dacă prețurile rămân la nivelul de astăzi”, spune primarul Timișoarei.

Potrivit acestuia, de aproape 2 ani, furnizorul de gaz EON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi și cu plata în avans, din cauza celor 70 de milioane de lei acumulați ca datorie în ultimii ani.

Fritz spune că a început să plătească datoriile istorice și s-a ajuns la zi și cu plata facturilor curente.

„În total 132 de milioane de lei a plătit municipiul către Colterm de la începutul anului, cât plătim pentru curățenie, reparația străzilor și întreținerea spațiilor verzi la un loc. Municipiul și-a asumat plata a 50 de milioane de lei datorii ale Colterm către furnizorul de gaz și 35 de milioane de lei datorii bancare ale Colterm, obligații parafate, dar niciodată onorate până acum. Dar acest lucru încă nu a restabilit încrederea furnizorului de gaz. Plata zilnică, în avans, înseamnă că societatea Colterm este direct branșată la bugetul local și Primăria este sub presiunea că dacă nu plătim o zi, se oprește căldura în oraș, inclusiv în spitale și școli. Într-un scenariu normal, Colterm era, anul acesta, pe o direcție de redresare: În vara aceasta, am început intervenția pe 29 de km din rețeaua de conducte. Am restructurat activitățile Colterm, numărul de directori și numărul angajaților, care nu au legătură cu producția de agent termic, cu 100. Am organizat un concurs pentru selecția membrilor Consiliului de Administrație asistat de un expert independent. Am angajat o firmă de avocatură să protejeze patrimoniul orașului. Am încheiat un acord cu Banca Mondială de consultanță pentru un sistem local de termoficare viabil economic și ecologic”, mai spune Fritz.

Acesta reclamă faptul că problema este că prețul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice, și nu există, nici măcar la Primărie, banii necesari pentru aceste plăți.

Nu doar Primăria Timișoara este în această situație, spune Fritz, ci multe dintre orașele care au un sistem public de termoficare.

„De aceea, pe lângă soluțiile locale, dintre care creșterea costului gigacaloriei în condițiile în care subvenția este la limita maximă permisă de lege și restructurarea profundă a companiei sunt inevitabile, este nevoie și de o soluție națională. Știu că în Parlament se discută, la inițiativa PSD, despre o plafonare a prețului, iar ieri (marți - n.r.) USR, prin premierul desemnat Dacian Cioloș, a lansat și alte soluții: reducerea TVA la energie de la 19% la 5%, subvenționarea CET-urilor, credite fiscale pentru IMM-uri, ori exceptarea de la plata certificatelor verzi. Toate aceste propuneri sunt binevenite, oricine le-ar promova, pentru că sunt salvatoare pentru orașe, altfel nu ar mai avea niciun leu pentru investiții și pentru cetățeni”, adaugă Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei face apel la partidele parlamentare să găsească un consens în jurul acestor soluții și să le promoveze de urgență prin Parlament, pentru că fără soluții naționale, Timișoara nu se va putea proteja împotriva acestei „furtuni perfecte în economia globală”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.