Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele măsuri luate la Consiliul Judeţean Sibiu după ce au fost 'călcaţi' de DNA

DNA

Președintele Consiliului Județean (CJ) Sibiu, avocata Daniela Cîmpean, a declarat marți, pentru Agerpres, că urmează să verifice contractele cu firmele menționate de Direcția Națională Anticorupție (DNA) și mai ales să înființeze un serviciu juridic, cu mai mulți juriști care se vor ocupa de controlul legalității actelor instituției.

"Noi luăm toate măsurile ca activitatea să nu fie afectată în Consiliul Județean și să nu se mai întâmple în viitor situații de genul acesta. La partea de legalitate, vor fi mai mulți juriști, care să verifice legalitatea actelor. Măsura asta o aveam de când eram consilier județean. Acum la Oficiul Juridic lucrează doi juriști. Unul a trecut secretar. Organigrama nouă va prevedea un servicu juridic care se va ocupa de controlul legalității actelor", a explicat președintele CJ Sibiu. Daniela Cîmpean a precizat că va verifica toate contractele cu firmele precizate de DNA. "Am fost atentă și până acum. Este instituită o procedură de lucru pentru achizițiile publice. Lumea e foarte atentă. Urmărim controlul legalității", a subliniat președintele CJ Sibiu.

Despre firmele care se presupune că au fost avantajate de fostul președinte al CJ Sibiu, Ioan Cindrea, actualul președinte spune că nu știe nimic. Deocamdată, imaginea CJ Sibiu este afectată de scandalul de corupție ieșit la iveală în urma anchetei DNA, preciza președinele acestei instituții. "Imaginea e afectată și îmi pare rău că se întâmplă lucrurile acestea. Evident că este afectată", a menționat, în context, Daniela Cîmpean.

Ea a adăugat că birourile care au fost sigilate luni de procurorii DNA, au fost desigilate, iar angajații sunt la serviciu. Potrivit Danielei Cîmpean, directoarea din cadrul CJ Sibiu, reținută marți de DNA și ceilalți doi directori și un șef de serviciu din instituție, puși sub control judiciar, rămân angajații instituției până la finalizarea anchetei și pronunțarea unei soluții definitive. Directoarea serviciului administrativ din CJ Sibiu, Ana Kraus, a fost reținută de DNA și alți patru angajați din instituție au fost puși sub control judiciar. Directoarea de la CJ Sibiu a fost reținută și ceilalți patru angajați se află sub control judiciar după descinderea de luni de la sediul instituției sibiene. Potrivit surselor citate, au fost puși sub control judiciar Nicolae Cracea, șef Serviciu Relații Publice, CIC și Informatică, Ioan Stoica, director executiv Direcția Economică, Valentin Vasilescu, director executiv Direcția Informatică, Relații Publice, Resurse Umane, toți din CJ Sibiu, și Emil Buciuman, administratorul unei firme. Direcția Națională Anticorupție a informat, luni, că procurorii au efectuat percheziții în 11 locații situate în municipiul Sibiu, într-un dosar privind infracțiuni de corupție și asimilate acestora, comise în perioada 2011 — 2015.

"Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2011 — 2015. În cursul zilei de 1 august, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 11 locații situate în municipiul Sibiu, dintre care una la sediul unei instituții publice, iar restul la sediile unor societăți comerciale și la domiciliile unor persoane fizice", se arăta în comunicatul DNA. Perchezițiile efectuate au vizat achiziții directe de la societăți comerciale favorite ale fostului președinte Ioan Cindrea, au declarat, luni, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Procurorii au efectuat percheziții la Consiliul Județean Sibiu, dar, conform surselor, și la directoarea serviciului administrativ Ana Kraus — biroul acesteia din CJ — și la persoane fizice. Conform surselor, Ioan Cindrea, în timpul mandatului deținut la CJ Sibiu, ar fi favorizat agenți economici, inclusiv firma ginerelui său și a fiicei sale în cadrul unor proceduri de achiziții publice organizate de instituție. Ancheta DNA ar viza, au mai menționat sursele, și alți funcționari, printre care și o directoare din Serviciul administrativ al CJ Sibiu în legătură cu derularea unor achiziții directe de la societăți comerciale. Achizițiile urmărite de anchetatori ar fi fost derulate în perioadele 2011-2013, 2014-2015, având ca obiect cumpărarea de către Consiliu a unor servicii de monitorizare foto/video, de reparații și întreținere auto, precum și achiziții de materiale de întreținere/consumabile. Sursele citate au arătat că procedurile au fost derulate cu menționarea de date nereale în documentele justificative ale tranzacțiilor comerciale, aspecte de natură a crea un avantaj patrimonial furnizorilor, corelativ cu crearea unui prejudiciu bugetului autorității contractante. Adaosul ar fi fost în unele cazuri și peste 240%.

Este pentru a doua oară în acest an când au loc percheziții DNA la CJ Sibiu. Prima dată, anchetatorii au cerut documente în luna aprilie. Atunci s-au verificat mai multe contracte aprobate de fostul președinte al CJ Sibiu, Ioan Cindrea. Ioan Cindrea nu a comentat situația. Foștii vicepreședinți liberali ai CJ Sibiu din mandatul lui Cindrea, Marcel Luca, vicepreședinte și în prezent și Constantin Șovăială, consilier cabinet președinte acum au precizat că nu au comis nicio ilegalitate și că ancheta DNA nu îi vizează.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.