Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul cuplu gay a sărbătorit 20 de ani de căsnicie

casatorii-gay

În urmă cu 20 de ani, cuplul de olandezi Gert Kasteel şi Dolf Pasker a scris istorie după ce cei doi şi-au unit destinele în cadrul primei căsătorii din lume între persoane de acelaşi sex, oficiată în Ţările de Jos, relatează joi Reuters.

Citește și: Viorica Dăncilă, despre zvonul că ar construi un nou partid: Mulți social-democrați sunt în afara partidului

Ei s-au numărat printre cele patru cupluri gay - trei masculine şi unul feminin - care s-au căsătorit imediat după miezul nopţii la 1 aprilie 2001, în cadrul unui eveniment oficiat de primarul din Amsterdam.

Joi, ei au celebrat a 20-a aniversare a căsătoriei în grupuri restrânse sau acasă, în contextul restricţiilor asociate COVID-19 care interzic adunările mari.

''E mai plăcut să le pot spune altora 'el este soţul meu' '', a declarat Dolf, alături de Gert, în timp ce frunzăreau împreună un album cu fotografii şi decupaje din articole despre căsătoria menţionată în titlurile ziarelor din întreaga lume. ''M-a ajutat să mă accept'', a adăugat el.

Toate cele patru căsătorii între persoane de acelaşi sex au trecut testul timpului. Unul dintre bărbaţi, Frank Wittebrood, a murit în urma unui atac de cord în 2011, la vârsta de 55 de ani.

Participanţii au privit înapoi cu mândrie, după ce au făcut istorie în domeniul legislativ.

''Oamenii mi-au spus că Olanda va fi prima şi ultima ţară (care a legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex), că restul lumii nu va urma exemplul'', a declarat Henk Krol, parlamentar care a votat în favoarea propunerii legislative adoptate în 2000.

''Aproape 30 de ţări au urmat exemplul Olandei'', a adăugat el.

Majoritatea statelor din Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite, Australia, Mexic şi Africa de Sud se numără printre cele 29 de naţiuni care au legalizat căsătoria între persoane de acelaşi sex începând din 2001.

''Sunt foarte mândru că este posibil...'', a spus Gert, care înainte de a-şi încheia propoziţia a fost completat de Dolf: ''... că am jucat un mic rol în aceasta. Am scris istorie''.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.