Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul curs de formare pentru instructori în orientare şi mobilitate cu ajutorul bastonului alb, organizat în Bihor

www.cugetliber.ro
nevăzători, orbi

Asociaţia nevăzătorilor din România, filiala Bihor, organizează, joi, 7 iulie, în premieră naţională, primul curs de formare pentru tineri instructori în orientare şi mobilitate cu ajutorul bastonului alb, în urma unui stagiu de specializare desfăşurat recent în Norvegia, printr-un proiect finanţat de Consiliul Judeţean.

"Tot proiectul se adresează utilizării bastonului alb. Este un proiect unic în ţară. Până în acest moment nu s-au mai desfăşurat astfel de cursuri şi nici nu am avut formatori pe orientare şi mobilitate. De regulă, cine făcea orientare şi mobilitate era un profesor din cadrul unei şcoli de nevăzători de la Cluj sau Buzău sau Bucureşti care termina şi el facultatea şi mai învăţa de la colegii nevăzători cum se utilizează bastonul alb sau chiar nevăzătorii între ei se învăţau. Dar când înveţi după ureche, tehnica nu este în totalitate greşită. În jur de 70-80% e corectă, dar celelalte mişcări ori nu le ştiu ori nu le execută corect. Noi asta dorim: să înveţe corect şi să umble în siguranţă," a declarat, luni, pentru AGERPRES, preşedintele asociaţiei, Mihai Merca.

Potrivit acestuia, la acest curs de formatori vor participa cel puţin 15 persoane, cu vârste între 18 şi 35 de ani, din mai multe judeţe ale ţării - Bihor, Arad, Cluj, Iaşi, Braşov - şi din Bucureşti, care vor fi pregătite ca instructori pentru nevăzători.

"Dorim să transmitem cât mai multor persoane informaţiile şi abilităţile pe care noi le-am deprins în parteneriatul cu Asociaţia Nevăzătorilor din Norvegia, în cadrul acestui proiect. La rândul lor, aceşti instructori vor disemina mai departe în judeţele din care provin sau în şcolile de nevăzători, să poată forma cât mai mulţi beneficiari finali," a declarat Mihai Merca.

În cadrul parteneriatului cu Norges Blindeforbund Rogaland (Asociaţia Nevăzătorilor din Norvegia), doi tineri din cadrul asociaţiei orădene, cu experienţă în lucrul cu persoanele cu deficienţe de vedere, au participat, în perioada 19 - 23 iunie, la un stagiu intensiv de formare în orientare şi mobilitate, la Centrul de Reabilitare pentru Nevăzători din Hurdal. După ce au fost formaţi, cei doi orădeni, dintre care unul este preşedintele Merca, urmează pregătirea instructorilor pentru toată ţara, iar din 19 iulie, vor fi formaţi şi beneficiari direcţi din Oradea şi Bihor.

Cursul intensiv pentru instructori, în urma stagiului, se desfăşoară joi pe parcursul unei zile şi va cuprinde o parte teoretică, relativ scurtă şi trei module practice, cele mai importante, privind folosirea corectă a bastonului alb în diferite situaţii, în spaţiile interioare şi exterioare.

"De regulă mişcările bastonului - care azi nu mai au vârf simplu, ci au o bilă sau rolă - trebuie făcute la nivelul solului, pentru că nevăzătorul trebuie să ştie cum să se orienteze dacă are la dispoziţie un covor tactil, mai rar întâlnit la noi, cum să abordeze scările, tehnică de urcare şi tehnică de coborâre, cum să-şi găsească, dacă nu are covor tactil, o linie naturală ca să-l ajute în orientare, cum să urce şi să coboare din mijloacele de transport, cum să abordeze scările rulante din mall-uri, uşa rotativă sau uşile care se deschid cu senzori foto etc. Toate mişcările însuşite te ajută să obţii informaţii cu ajutorul bastonului, care este o prelungire a mâinii tale," a explicat Mihai Merca.

La curs va fi prezent şi un reprezentant al Asociaţiei Nevăzătorilor din Norvegia, care împreună cu cei doi formatori, dar şi alţi specialişti din cadrul centrului din Hurdal, va elabora un scurt Ghid de iniţiere în orientare şi mobilitate.

Până la finalul proiectului, derulat în perioada 30 mai - 24 iulie, se vor distribui 150 de Ghiduri către tinerii cu deficienţe de vedere din judeţul Bihor şi întreaga ţară.

Conform datelor oferite de Merca, în judeţul Bihor, sunt puţin peste 2.000 de adulţi şi copii nevăzători, iar în asociaţie sunt peste 76% dintre ei membri.

"Pregătim tinerii instructori care să lucreze şi cu copiii, oameni care să poată multiplica beneficiile acestui proiect", a precizat Merca.

Asociaţia Nevăzătorilor din Norvegia, cu care asociaţia orădeană are relaţii de mai bine de un an şi jumătate, este recunoscută la nivel mondial pentru profesionalismul şi infrastructura pe care le au în acordarea de servicii specifice persoanelor cu dizabilităţi şi nevoilor unui om cu deficienţe de vedere. Hurdal este cel mai mare centru de reabilitare pentru nevăzători din Norvegia.

În ce priveşte folosirea câinilor-ghizi, Mihai Merca afirmă că, deocamdată, în România nu există centre de dresaj în acest scop, spre deosebire de Norvegia. Noi importăm prin două organizaţii care au puncte de lucru în România. "Din păcate, noi nu producem câini ghizi, dresaţi special pentu nevăzători, care durează aproape un an de zile. Şi-apoi nu avem nici mentalitatea de a accepta un câine ghid în orice spaţiu. Ar fi un proiect interesant pentru cineva cu resurse financiare," a mai afirmat preşedintele asociaţiei.

Proiectul "Blind Steps" a fost susţinut financiar de Consiliul Judeţean Bihor, cu suma de 20.000 de lei. Rezultatele obţinute prin acest proiect, anume specializarea în orientare şi mobilitate, se vor transforma într-un serviciu permanent pe care Asociaţia Nevăzătorilor din Oradea îl va oferi către membrii săi sau la cerere, către alţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.