Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul INCIDENT înainte de alegeri: Județul unde există riscul să NU SE VOTEZE

Majoritatea secţiilor de votare din judeţul Mureş au reclamat, sâmbătă seara, că nu au primit împreună cu celelalte materiale electorale şi afişele cu arondarea străzilor, care ar fi trebuit amplasate la intrare, dar Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş susţine că tipărirea acestor afişe ar intra în atribuţia primarilor.

Problemele au fost semnalate în special în oraşele mari, cum sunt municipiile Târgu Mureş şi Sighişoara, unde în aceeaşi locaţie sunt amenajate mai multe secţii de votare, în special în zonele cu densitate mare a populaţiei.

Citește și: De ce GEM femeile când fac SEX? Nu are legătură cu plăcere

Reprezentanţii Primăriilor Târgu Mureş şi Sighişoara susţin că Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor prevede la art. 20 alin. (5) că "până cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei votării, primarii aduc la cunoştinţă publică, cu ajutorul prefecţilor, delimitarea şi numerotarea fiecărei secţii de votare din ţară, precum şi sediile acestora, în condiţiile stabilite de Autoritatea Electorală Permanentă, prin hotărâre" şi că din acest motiv Prefectura ar fi trebuit să tipărească afişele respective, întrucât primăriile nu au primit fonduri pentru organizarea alegerilor.

Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a declarat pentru AGERPRES că s-a consultat cu Autoritatea Electorală Permanentă de unde i s-a comunicat că tipărirea publicaţiilor cu arondarea străzilor la secţiile de votare "nu este de datoria Instituţiei Prefectului" şi că "nicio primărie din judeţ nu mi-a solicitat tipărirea acestor publicaţii, aşa cum au solicitat fonduri pentru cabine de vot, urne sau steaguri".

Citește și: SCANDAL la PRO TV, cu Vocea României: Loredana a rămas FĂRĂ concurenți / VIDEO

Lucian Goga a spus că Autoritatea Electorală Permanentă i-a mai comunicat că, deşi în Hotărârea nr. 16 a AEP figurează patru modalităţi de publicare, i s-a comunicat că nu este obligatoriu să se recurgă la toate acestea modalităţi, una dintre ele fiind suficientă.

În Hotărârea nr. 16 a Autorităţii Electorale Permanente se precizează că aducerea la cunoştinţă publică a delimitării şi numerotării secţiilor de votare se poate face prin patru metode: afişarea la site-urile primăriilor şi a Instituţiei Prefectului, prin publicaţii la sediul primăriilor, prin publicaţii afişate la sediul secţiilor de votare şi prin mass media sau prin alte mijloace de publicitate.

Citește și: ȘOC la Antena 1: Ce s-a întâmplat la X Factor și care sunt concurenții calificați

Preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană numărul 28 Mureş, Adrian Bereczki, a declarat pentru AGERPRES că a primit câteva sesizări cu privire la lipsa afişelor cu arondarea străzilor la secţiile de votare, însă deocamdată nu s-a luat nicio decizie în acest sens.

Pentru rezolvarea problemei, o serie de primării de oraşe din judeţ au afişat publicaţiile vechi, de la alegerile locale nefiind înregistrate modificări, cum este cazul Primăriei Târnăveni, sau au tipărit aceste afişe pe cont propriu, cum este cazul Primăriei Reghin.

Citește și: Scenarii după alegeri: Cine cu cine se aliază și ce lideri politici sunt la un pas să își piardă funcțiile

Primarul din Sighişoara, Ovidiu Mălăncrăvean, a declarat pentru AGERPRES că a fost sesizat cu privire la lipsa acestor publicaţii şi că a recomandat preşedinţilor secţiilor de votare să listeze publicaţiile respective de pe site-ul primăriei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.