Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PRIMUL OFICIAL EUROPEAN care oferă SPRIJIN Ankarei pentru vasta epurare în curs

turcia ue

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a recunoscut miercuri, în Turcia, "nevoia de curăţare" a instituţiilor din această ţară după tentativa de lovitură de stat, relatează France Presse, potrivit agerpres.ro

Jagland este primul responsabil european care oferă astfel sprijin Ankarei pentru vasta epurare în curs, subliniază agenţia de presă franceză. El a amintit totuşi necesitatea de a se respecta statul de drept, în timp ce are loc urmărirea implacabilă a simpatizanţilor predicatorului Fethullah Gulen, în exil în SUA, acuzat că ar fi în spatele puciului eşuat.

Austria, poziție TRANȘANTĂ: Vrea încetarea negocierilor de aderare a Turciei la UE


"Aş vrea să spun că există prea puţină înţelegere din partea Europei cu privire la provocările pe care puciul eşuat le-a creat pentru instituţiile democratice şi stat în Turcia", a spus secretarul general al Consiliului Europei după o întâlnire cu ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu. 

Critici numeroase au fost emise în Europa cu privire la amploarea acestor epurări care au afectat armata, justiţia, învăţământul şi presa. 

Potrivit ministrului de interne turc, Efkan Ala, 25.917 de persoane au fost reţinute, dintre care 13.419 erau în continuare arestate miercuri pentru rolul lor în tentativa de puci. În total, peste 50.000 de concedieri au fost anunţate. 

"Recunosc bineînţeles că era necesar să se lupte împotriva celor care erau în spatele acestei lovituri de stat eşuate şi de asemenea a reţelei secrete care a infiltrat instituţiile statului, armata şi justiţia", a spus Jagland cu privire la simpatizanţii lui Gulen, potrivit AFP.

ATAC cu armă albă la Londra: Un mort și mai mulți răniți/ FOTO&VIDEO


"Noi fuseserăm informaţi despre reţelele lui Gulen de foarte mult timp. Deci, bineînţeles, vedem necesitatea de a se face această curăţenie", a adăugat secretarul general al CE după o întâlnire cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, iar apoi cu premierul Binali Yildirim. 

Dar "este la fel de important ca aceasta să se facă în conformitate cu statul de drept şi cu normele Convenţiei europene a drepturilor omului", a afirmat el. Aceasta menţionează "principii foarte importante potrivit cărora orice persoană este nevinovată atâta vreme cât vina sa nu a fost probată", a subliniat Jagland. 

Un oficial turc a indicat pentru AFP că serviciile de informaţii identificaseră aproape 56.000 de susţinători ai lui Gulen, decriptând timp de mai mulţi ani convorbiri prin aplicaţia pentru telefoane mobile ByLock. "Decriptarea continuă", a adăugat acesta. 

Jagland şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că guvernul turc a acceptat "să lucreze cu experţi ai Consiliului Europei pentru ca aceasta să se petreacă convenabil", referindu-se la perioada postpuci de trei luni în care Turcia se află sub incidenţa reglementărilor stării de urgenţă. 

Aşa cum făcuse şi Franţa după atentatele din noiembrie 2015, Turcia anunţase că va renunţa temporar la Convenţia europeană a drepturilor omului, care protejează împotriva urmăririi penale între anumite limite. Ea este membră din 1949 a Consiliului Europei, care reuneşte 47 de ţări, şi a cărei misiune principală este apărarea drepturilor omului şi a statului de drept.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.