Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul partid din parlamentul irlandez, gata să formeze un guvern de coaliţie cu cealaltă formaţiune de centru-dreapta din ţară

Operation World
Irlanda

Primul partid din parlamentul irlandez s-a declarat joi gata să formeze un guvern de coaliţie cu cealaltă formaţiune de centru-dreapta din ţară, respingând o alianţă cu naţionaliştii de stânga din Sinn Fein în ciuda progresului lor electoral, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Dacă s-ar concretiza, acest scenariu ar conduce din nou la o alianţă între cele două mari partide de centru-dreapta ale ţării - Fianna Fail şi Fine Gael al şefului guvernului în exerciţiu Leo Varadkar - dar de data aceasta cu un raport de forţe inversat faţă de ultimul mandat.

De la alegerile din 8 februarie, care nu au condus la o majoritate, ţara încă nu are un nou guvern. Prim-ministrul care îşi încheie mandatul asigură interimatul.

Întrebat la radioul public RTE dacă este pregătit pentru o alianţă cu Fine Gael, şeful Fianna Fail, Micheal Martin, a răspuns afirmativ. El a subliniat totuşi că acest lucru necesită găsirea unui program guvernamental "funcţional" şi "o direcţie nouă" pe probleme precum sănătatea şi locuinţele, în centrul campaniei şi preocupărilor alegătorilor.

În schimb, el a respins orice idee de alianţă cu Sinn Fein, condus de Mary Lou McDonald. Potrivit acestuia, politica acestei mişcări de stânga favorabile reunificării cu provincia britanică Irlanda de Nord, "ar sufoca şi distruge companiile irlandeze".

Citește și: Marian Godină a explodat la adresa Sorinei Pintea: ‘Aia e umilire, doamnă! Aia e afectare a stării de sănătate! Ăla e lucru inuman’

Fianna Fail s-a plasat în frunte câştigând 38 din cele 160 de locuri în Dail, camera inferioară a parlamentului irlandez, chiar în faţa Sinn Fein (37 de parlamentari) şi Fine Gael (35).

Sinn Fein, considerat odată vitrina politică a IRA, grup paramilitar opus prezenţei britanice în Irlanda de Nord, a provocat senzaţie realizând un progres istoric, într-o ţară unde viaţa politică este dominată de un secol de cele două mari partide centriste.

În timpul scrutinului, unde alegătorii îşi alcătuiesc singuri listele de candidaţi, Sinn Fein a fost plasat în frunte de 24,5% dintre alegători, înaintea celor două mari partide centriste. Dar partidul republican condus de Mary Lou McDonald a prezentat doar 42 de candidaţi, adică cu aproximativ jumătate mai puţin decât Fianna Fail şi Fine Gael.

După ultimele alegeri legislative din 2016 a fost nevoie de 70 de zile pentru a forma un guvern de coaliţie între Fine Gael şi Fianna Fail.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.