Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul semnal real de revenire pentru economia SUA: Rezerva Federală se retrage

www.gettyimages.com
rezerva federala

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a anunţat miercuri că va începe în curând să reducă ritmul achiziţiilor lunare de obligaţiuni, primul pas către retragerea cantităţii masive de ajutor pe care l-a oferit pieţelor şi economiei în timpul pandemiei de Covid-19, transmite CNBC.

Reducerea achiziţiilor de obligaţiuni va începe ”mai târziu în această lună”, a anunţat Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă, care stabileşte politicile Fed, informează News.ro.

Procesul va consta în reduceri de 15 miliarde de dolari în fiecare lună, dintre care 10 miliarde de dolari în cazul titlurilor de Trezorerie şi 5 miliarde de dolari în cazul titlurilor garantate cu ipoteci - de la nivelul actual de achiziţii lunare în valoare de 120 de miliarde de dolari.

Comitetul a spus că această măsură este luată ”ţinând cont de progresul substanţial pe care l-a făcut economia în ceea ce priveşte obiectivele Comitetului stabilite în decembrie anul trecut”.

Comunicatul, aprobat în unanimitate, subliniază că Fed nu se află pe un curs prestabilit şi va face ajustări ale procesului dacă este necesar.

”Comitetul consideră că reduceri similare ale ritmului achiziţiilor nete de active vor fi probabil adecvate în fiecare lună, dar este pregătit să ajusteze ritmul achiziţiilor dacă este justificat de schimbările apărute în perspectiva economică”, arată comunicatul.

Măsura a confirmat aşteptările pieţei, după o serie de semnale ale Fed că va începe să lichideze un program care a accelerat în martie 2020 ca răspuns la pandemia de Covid-19.

Pieţele au reacţionat pozitiv, acţiunile reducându-şi pierderile, în timp ce randamentele obligaţiunilor de stat au crescut.

Odată cu trecerea la această diminuare a achiziţiilor, Fed şi-a modificat doar puţin punctul de vedere asupra inflaţiei, recunoscând că creşterile de preţ au fost mai rapide şi mai durabile decât au prognozat bancherii băncii centrale, dar încă nu a renunţat la utilizarea controversatului cuvânt ”tranzitorie”.

”Inflaţia este ridicată, reflectând în mare măsură factorii care  ne aşteptăm să fie tranzitorii. Dezechilibrele dintre cerere şi ofertă legate de pandemie şi redeschiderea economiei au contribuit la creşteri considerabile ale preţurilor în unele sectoare”, potrivit Fed.”

Mulţi participanţi la piaţă se aşteptau ca Fed să renunţe la limbajul tranzitoriu, în urma accelerării persistente ale inflaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.